Четвер, 12 грудня 2013 14:40

Уроки національної солідарності: сторінками «Розколотої імперії»

Віктор РОГ
Уроки національної солідарності: сторінками «Розколотої імперії»

Чи Радянський Союз дійсно став єдиною державою робітників і селян, чи дійсно в цьому суспільстві зникли міжнаціональні проблеми, чи це лише оновлена форма російської імперії? Дати аргументовану відповідь на це питання поставила собі за завдання французька дослідниця Елен Каррер д’Анкос (етнічна грузинка за походженням) ще в середині 70-х років минулого століття. В час, коли СССР переживав свій «золотий вік» і для більшості виглядав єдиним і непорушним.

Підсумком досліджень стала праця «Declineofanempire» («Розколота імперія»), яка побачила світ в 1979 році, а у 1982 році вже була видана в перекладі російською в Лондоні. Глибоко і детально проаналізувавши історію, демографічну статистику, мовний і релігійний стан, перебіг суспільних процесів і тенденцій в СССР, науковець прийшла до висновку, що Союз – це Колос на глиняних ногах і спрогнозувала неминучий національний бунт, який обов’язково призведе до його розвалу. Не конфлікт із Заходом та США, як передбачали деякі політологи, а саме національне питання поставить жирну крапку в історії «майже Імперії в світі зниклих імперій»

Прикметно, що це дослідження, на відміну від багатьох інших її текстів, більше російською не перевидавалося.

Книга «Розколота імперія» безумовно є знаковою працею і заслуговує на більш детальний і ґрунтовний огляд і аналіз, потребує його. Можливо пізніше ми й повернемось до цієї теми, а ще краще, коли цю потребу усвідомлять фахові політологи, сьогодні ж хочу поділитися з читачами лише невеличким фрагментом дослідження, який мене надзвичайно вразив і спонукав до роздумів.

Йдеться про долю кримських татар і їх боротьбу за свої права, які описані авторкою в розділі «Безрідні» СССР». Як відомо 18 травня 1944 року понад 200000 кримських татар – все татарське населення Криму, включаючи старих і дітей, було насильно виселено в Середню Азію, на Урал і в Сибір. Влада намагалася знищити в Криму всі згадки про цей народ, змінювала топоніми, руйнувала пам’ятки і житло – все робилося для того, щоб повернення стало неможливим. Характерно, що трагічну долю татар розділили шість інших народів, які, втім, були реабілітовані в січні 1957 року і повернули собі територію і національний статус. На кримських татар це не поширилось.

«Саме в той момент, коли серед ейфорії десталінізації і реабілітації татарський народ відчув себе всіма забутим і виключеним з передбачуваних змін, відбулося дійсне народження татарського питання», – зазначає дослідниця. Далі вона описує боротьбу татар за свої права в умовах тоталітарного режиму СССР. Тільки цифри і факти: між липнем 1957-го і жовтнем 1961-го до партійних і державних органів було спрямовано шість петицій з підписами під кожною від 6000 до 25000, в яких стояла єдина вимога – повернути втрачені національні права. Реагування не було, реакція була у вигляді репресій і залякування активістів.

Після цього татари в 1964 році організували щось подібне до офіційного диппредставництва в Москві, обираючи умандатованих представників і відряджаючи їх за спільний кошт з місією офіційним шляхом добитися прийняття і визнання. На початку 1966 року в Москві така «делегація» нараховувала 125 осіб, а під петицію, котру планувалося вручити бюро 23-го з’їзду КПСС поставили свої підписи 120000 людей, тобто практично все доросле татарське населення, ціла нація, розкидана по безмежній території. В умовах браку комунікацій, під недремним оком і караючою рукою КГБ, політичним тиском… Абсолютно унікальне явище.

Керівники компартії взяли до уваги петицію, але не зробили для її задоволення нічого. І тоді татари за три місяці (з березня по червень 1966 року) зібрали 115000 підписів під новою петицією та розіслали ще понад 200000 листів і телеграм в офіційні інстанції, а також спрямували нових представників для підсилення московської делегації. Усвідомлення мобілізаційної  спроможності і національної солідарності татар налякало московських владоможців і змусило відмовитися московські готелі у наданні їм житла, а велика група делегатів, яка прибула з петицію в Кремль, була заарештована…

Проте тут найшла коса на камінь, наперекір репресіям і заборонам, татар в Москві ставало все більше і вони заявили, що зберуться на Красній площі з протестами і почнуть готувати бунт. І режим посунувся. 5 вересня 1967 року вийшов указ про реабілітацію кримських татар…

Урок самоорганізації, національної солідарності, мобілізаційної спроможності цього народу вразив мене кілька місяців тому, коли я прочитав книгу.

– Чи здатні українці на таке?, – ставив я собі питання. Відповіді, які мав тоді, і які маю зараз, коли пишуться ці рядки, суттєво різняться.

Про українців науковець пише в розділі «Брати-вороги». Аналіз ситуації, історичний екскурс дуже цікаві, проте хотів би тут навести лише висновок, останній абзац розділу:

«Безумовно, Україна найпарадоксальніша з радянських республік: будучи близькою до Росії за масштабами та інтересами, йдучи шляхом русифікації, роблячи значний внесок в керівництво країною, вона разом з тим виступає ареною стрімкого росту націоналізму. Майбутнє покаже, що перед нами: національне почуття, базоване на політичній монолітності та модернізації суспільства, чи асиміляція, супроводжувана останніми конвульсіями конаючого націоналізму».

Ну і наостанок, як на мене, ілюстрація обкладинки книги є на диво актуальною як ілюстрація сьогоднішньої української ситуації.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн