Понеділок, 29 лютого 2016 14:30

Гуцульщина й Покуття: історія, писана кров’ю

Василь ГУМЕНЮК
Гуцульщина й Покуття: історія, писана кров’ю

УПА, як відомо, постала на Волині, але особливо впертий і найдовший організований спротив окупантам тривав у Карпатах, зокрема Коломийській окрузі ОУН і ТВ-21 “Гуцульщина”. На те були свої вагомі передумови: гірська лісиста місцевість, потужна підтримка повстанського руху цивільним населенням, талановите керівництво, вірність присязі переважною більшістю підпільників й багато іншого, нині ще не до кінця з’ясованого.

Саме в Коломийській окрузі, яка нині охоплює Верховинський, Городенківський, Коломийський, Косівський і Снятинський райони Івано-Франківської та Рахівський і Тячівський Закарпатської областей, збереглося чи не найбільше документів українського підпілля 40-50-х років ХХ-го століття (одних лише великих повстанських фотозбірок відомо нині шість!), але, як це не дивно, саме ця територія досі фактично не була представлена хоча б частковим системним документальним дослідженням жертовної боротьби за незалежність в означений період часу, й логічного пояснення такому стану речей дошукуватись годі…

Те, чого досі не зробили гуцули чи покутяни, осилив буковинець Дмитро Проданик – документаліст, упорядник п’яти томів різних серій “Літопису УПА” (19-го і 22-го в Новій серії; 15-го і 19-го в Cерії “Події і люди”, 51-го в Основній серії), впродовж кількох років опрацювавши й систематизувавши величезний обсяг інформації з найрізноманітніших джерел та підготувавши до друку 25-й том, а саме “Коломийська округа ОУН: Документи і матеріяли, 1945-1952 рр.”

Само собою зрозуміло, що таке видання могло побачити світ в друкованому вигляді лише за потужної підтримки солідної структури – видавництва “Літопис УПА”. Позаяк збірник оприлюднював документи, які зберігаються в архівах та приватних збірках в Україні, то вийшов у Новій серії, редакційна рада якої складається з таких знаних істориків та науковців, як: Г. Папакін і П. Потічний – співголови; Г. Боряк, В. В’ятрович, В. Лозицький, В. Огородник, І. Патриляк, М. Посівнич, Ю. Шаповал. Фінансування проекту здійснила Українська Музейна Фундація ім. Романа Дубиняка (16 BexleyAvenue, LEEDS, WestYorks, LS8 5LU, England) для вшанування пам’яті свого члена Р. Дубиняка – вірного сина України.

we

25-й том “Літопису УПА” (нова серія) вийшов дуже об’ємним (1104 с.), хоча й не вмістив ВСІХ документів підпілля Коломийської округи ОУН, не кажучи вже про те, що там нема ЖОДНОГО радянського чи компартійного. Це інформація для тих, хто дошукуватиме недоліків нової книги, але, як то кажуть, палець о палець не вдарив, аби взяти дійову участь в формуванні видання, надавши упорядникові важливі й цінні документи, котрі зберігаються в приватних збірнях й роками припадають порохом, очікуючи невідомо чого! Аби завершити технічний бік питання, слід сказати, що елегантне макетування такої об’ємистої книги здійснено Анною Ладик, за що належна окрема подяка.

Книгу було презентовано 26 лютого ц. р. в Музеї історії м. Коломиї, що логічно й оправдано, адже саме тут ще 2012-го року (за владарювання Януковича – Азарова!) було організовано й відкрито відділ історії УПА, і де, як не в Коломиї вперше оприлюднити видання про Коломийську округу! Забігаючи наперед, слід сказати, що колектив музею (директор – Михайло Арсак) зробив усе можливе для того, аби дійство відбулося на високому рівні, й присутні на ньому (більша частина – гімназисти й студенти, тобто молодь) винесли стійке враження про жертовну боротьбу повстанців за свободу й незалежність рідної землі.

Як і належить в таких випадках, захід, на правах господаря, відкрив директор музею історії м. Коломиї пан М. Арсак, після чого член редакційної ради Нової серії “Літопису УПА” Микола Посівнич коротко розповів про історію створення видавництва, його чималий доробок за понад 40 років існування та хід підготовки до друку презентованої книги, надавши слово упоряднику 25-го тому нової серії Дмитру Проданику, тепло зустрінутому всіма присутніми.

На відміну від дотеперішніх практик презентації книг, Упорядник не став розповідати про складнощі й труднощі, котрі доводиться долати при написанні науково-документальних видань, а в популярній формі виклав історію Коломийської округи революційної ОУН з демонстрацією відеоряду карт, схем, промовистих повстанських документів і світлин УПА – композиційно вдалих групових знімків та портретів провідників різних рівнів, завершивши розгромом нашого збройного підпілля в 1952-56 рр. внаслідок підлої зради окружного референта Служби безпеки Романа Тучака-“Кірова”, на совісті якого понад 250 життів повстанців – вчорашніх побратимів, застрелених при з’яві на зв’язок, захоплених, катованих і розстріляних після судилищ, як також відбулих десятки років у тюрмах і таборах й дивом уцілілих у тих нелюдських умовах (таких, на жаль, було одиниці…).

Після цього Дмитро Проданик охарактеризував структуру книги, її пошуковий апарат і закликав присутніх ознайомитися з опублікованим матеріалом, наголосивши, що учасники збройного підпілля Коломийщини вели по-суті правдивий літопис подій в терені, де оперували, причому не лише стосовно бойових дій, але й цивільного життя місцевого населення в умовах економічного й ідеологічного терору з боку окупаційної влади. “В звітах кінця 1940-х – початку 1950-х років, – наголосив промовець, – ви зможете ознайомитися з процесами організації колгоспів в більшості сіл Коломийської округи. В радянських матеріалах їх описують як “сугубо добровільне волевиявлення селян”, тоді як насправді це було знущання над беззахисними людьми, пов’язане з масовою конфіскацією їхнього майна, примусовою безоплатною працею, непосильними продовольчими й грошовими податками, арештами, побоями, моральним тиском і грубою зневагою, а подекуди банальними розстрілами без суду й слідства. Історія Коломийщини того періоду воістину писалась кров’ю не лише повстанців, але й безневинного цивільного населення – про це ми повинні знати й пам’ятати”.

er

В обговоренні презентованої книги взяли участь діячі культури, представники ветеранських організацій, Спілки політв’язнів Коломийського і Городенківського районів. Зустрінутий оплесками присутніх, виступив почесний громадянин Коломиї, легендарний командир повстанської сотні “Березівська” Мирослав Симчич-“Кривоніс”. Він поділився своїми спогадами про побратимів, показаних на екрані, більшість з яких знав особисто, і висловив задоволення появою книги, присвяченої Коломийській окрузі ОУН. Але особливу радість ветерана УПА викликав факт присутності на дійстві значної кількості молоді, зокрема те, що на захід СПЕЦІАЛЬНО прибув аж із Слобожанщини студент Богдан Кібкало. “Від вас, молодих,– наголосив друг “Кривоніс”, – залежить майбутнє України. Не забувайте, що ви – її сини і дочки, тож будьте гідні слави героїв, полеглих за нашу свободу і незалежність!”

На дійстві були присутні кореспонденти місцевих газет і телебачення, діячі “Просвіти” й Союзу українок, представники Косівського музею визвольної боротьби, група пошуковців зі с. Пістинь, де навесні 2015-го року ними було виявлено й розкопано повстанський бункер та знайдено бідон з документами 1950-51-го років (два звіти з цієї знахідки ввійшли до презентованої книги). По завершенні для всіх бажаючих було влаштовано екскурсію у відділі історії УПА.

25-й том “Літопису УПА” (нова серія) під назвою “Коломийська округа ОУН: Документи і матеріяли, 1945-1952 рр.” можна придбати в книгарнях Коломиї, а такожу видавництві Літопис УПА (Львів, вул.Винниченка, 2/1; тел. (032) 275-68-79; e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ). Поспішіть: наклад видання невеликий, тоді як обсяг інформації – чималий. Книга стане у великій пригоді історикам, краєзнавцям і всім небайдужим не тільки на теренах Гуцульщини й Покуття, але і всієї України. Доречно сказати, що останнім реальним окружним провідником Коломийщини був сотник “Сірий” – Іван Дмитрович Кулик, родом зі села Грабове Донецької області. В околицях цього села у липні 2014-го був збитий сепаратистами (а якщо бути точним – то російською зенітною установкою з відомо яким персоналом) пасажирський літак малайзійських авіаліній...

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн