Вівторок, 06 грудня 2016 14:36

15 портретів Євгена Онацького

Ростислав Мартинюк
15 портретів Євгена Онацького

«Цілі націоналізму дані Богом, їхнє досягнення є невід’ємним правом усіх народів», – так охарактеризував кредо Джузеппе Мацціні український вчений-енциклопедист Євген Онацький. Нарис про славетного італійця ХІХ століття вміщений Онацьким у книзі «Портрети у профіль», де ще 14 видатних постатей світової історії.

Сьогодні серед «Портретів у профіль» мав би бути і сам Євген Онацький –націоналіст із бездоганним стилем та працездатністю. Яскравий дипломат доби УНР, на еміграції – філософ, провідний діяч і теоретик українського націоналізму. Онацький – один із найрезультативніших діячів українсько-італійських та українсько-аргентинських культурних взаємин.

Книжка «Портрети в профіль» створена Євгеном Онацьким на еміграції, в антикомуністичній Аргентині. Видана в антикомуністичному Чикаго – коштом Українсько-Американської видавничої спілки.

Пройшло 50 років. І ця книжка вперше побачила світ в антикомуністичній Україні, у розпал війни з Російською Федерацією. А як же іще?

Власне, сама війна ніколи не припинялася. Це чудово розумів мешканець Буенос-Айреса, Євген Онацький. Вже будучи хворим, маючи до виконання десятки інших видавничих проектів, він день-у-день працював над біографіями великих у «Профілях». Вирізьблюючи їх у ті самі часи, коли у таборах ГУЛАГу СССР каралися тисячі вояків УПА, а поруч із ними – патріарх Йосип Сліпий, Левко Лук’яненко, Зиновій Красівський і вся українська нація – поневолена, але не капітулююча.

Відтак, добірка портретів Онацького – «унікальна в часі». Цей уродженець Глухова 28 років прожив у Італії – до речі, у часи розквіту фашистівського руху. Викладав у Римському університеті. Легким пером схопив образи Габріеле д’Аннунціо – поета і приятеля державних змагань ЗУНР, Аніти Гарібальді – дружини відомого героя, Джозуе Кардуччі – пристрасного поета війни, Ґульєльмо Марконі – відкривача радіо та фашистівського активіста – конфідента Папи Римського Пія ХІ-го.

Але це не каталог італійських історій! Книжка зверстана ширше. Тут і німець Ґете, і ірландець Вайльд, і чотири українці – Шевченко, Франко, Теліга й Коновалець. Двоє останніх – сучасники Онацького, а Коновалець – персона, що у 1930-их роках справила вирішальний вплив на світогляд автора. Тоді Онацький став дієвим націоналістом. За духом. Ідеологічно виробленим. Готовим до дії.

Підтвердив це життям – співпрацював із націоналістичними виданнями Миколи Сціборського та Володимира Мартинця, став постійним представником ОУН у Римі, а в 1943 р. зазнав арешту з боку нацистів.

Вже перебуваючи в Аргентині, Онацькому вдалося створити цілком несподіваний нарис про Тараса Шевченка – теж для «Портретів у профіль». По-перше, український поет виглядає там як «побратим духу» великих д’Аннунціо та Кардуччі. По-друге, Онацькому вдалося нав’язати заочну дискусію з совєцьким гранд-наративом біографії поета – широко розтиражованим у СССР 1964 року, з нагоди його 150-ліття. Шевченко ніби отрушує з плеча совєцькі брехні – поруч із ним шляхетні мужі Європи.

Кількома мазками Онацький показує Шевченка-державника, Шевченка-європейця, Шевченка-політзека! М’яка, вишукана манера оповіді, віртуозна публіцистичність – це обеззброює.

«Портерти в профіль», зверстані заново дослідником Віктором Рогом для сучасного читача – твердий ґрунт, на який може опертися кожен українець, мучимий чужомовним телевізором та ліберальною пропагандою.

…Смерть д’Аннунціо, хист Шевченка, завзятість Марконі, і просто серце великого Карузо – геніального оперного співака, відгукнеться у читача гідністю й силою стати ще одним правдивим націоналістом. Поруч із Євгеном Онацьким і 15-ма лицарями його «Портретів».

З питань придбання книги звертайтеся за тлф. (044) 234-70-20, (067) 110-32-36 та за адресою вул. Ярославів Вал, 9, пом. 4, Київ, 01030

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн