Середа, 15 січня 2014 13:46

Вийшов 5-й том «Вибраних творів» Дмитра Донцова

Прес-служба Науково-ідеологічного центру ім.Д.Донцова
Вийшов 5-й том «Вибраних творів» Дмитра Донцова

Видання виходить під егідою Науково-ідеологічного центру ім. Д.Донцова, який очолює Олег Баган, він же як відповідальний редактор і упорядник формує концепцію багатотомника. Літературний редактор тому – знаний мовознавець і публіцист Ярослав Радевич-Винницький, котрий запропонував важливу й оригінальну стилістично-правописну версію адаптації текстів Д.Донцова до норм сучасного українського правопису. Тематична назва 5-го тому: «Політична аналітика (1921-1932 рр.)», тобто він складається із етапної праці «Підстави нашої політики» (1921) і статей із журналу «Літературно-науковий вісник» за означений період.

Як і до всіх попередніх томів, усі тексти творів Д.Донцова подані за першоджерелами. Це особливо важливо щодо книги «Підстави нашої політики», яка у другому виданні 1957-го року зазнала багатьох скорочень із різних причин. Це у свій час змусило вірного послідовника ідей Д.Донцова Романа Бжеського (Р.Млиновецького) видати спеціальну брошуру з констатацією тих фрагментів, які не увійшли до 2-го видання.

Як відзначив у своїй передмові до тому «Стратегія для України» Олег Баган, у книзі «Підстави нашої політики» вперше було концептуально викладено світоглядні засади вольового націоналізму. Саме це поняття використав Д.Донцов для означення ідеології нового націоналізму, який щойно починав формуватися. Саме це визначення і сьогодні треба застосовувати у політології, націології, філософії для тлумачення ідеології націоналізму від 1920р. (від моменту постання УВО), а не «інтегральний націоналізм», «організований націоналізм», «мілітарний націоналізм», «революційний націоналізм», бо усі ці визначення лише частково характеризують нову якість націоналістичного руху того часу. Натомість філософема «волюнтаризм» найточніше передає головну ідею, головну емоцію і головну відмінність нового націоналізму: світоглядно він різко і чітко переорієнтувався після доби позитивізму-раціоналізму на ідеалістичну філософію ірраціоналізму-волюнтаризму (від ідей Платона до Фіхте, Карлайла, Ніцше, Дільтея, Лебона та ін.); він засвоїв після кволої, примирливої тактики українських народників та народовців настрої безкомпромісної боротьби, вітального пориву (звідси – часті апелювання Д.Донцова до постаті та ідей А.Мадзіні); він базувався насамперед на принципі нової якості характеру нації (не її економічних умов, як в соціалістів, не її культурних можливостей, як в народників-демократів, не її правової свідомості, як в лібералів-прогресистів). Праця «Підстави нашої політики» і до сьогодні залишається найзручнішим, найзавершенішим, найаргументованішим політико-ідеологічним твором для формування націоналістичного світогляду в українській людині.

Другу частину 5-го тому склали статті на доволі різноманітну тематику – від геополітики до економіки – за 10 років редагування Д.Донцовим ЛНВ. Усіх їх характеризує гострота критичної думки автора, його тверда принциповість, уміння бачити широту й вагу політичних процесів сучасності. Зокрема вартує виділити проблемні статті «Упадок комунізму на Заході», «У десятилітню річницю», «1914-1924» (осмислення подій і наслідків 1-ї Світової війни), «Дві революції» (про характер революції в Україні); чудові політичні портрети Ф.Дзержинського, Н.Пашича, Р.Дмовського, політико-філософський діалог «Про актуальні речі». Загалом матеріали тому чітко увиразнюють ідейно-політичну лінію українського націоналізму у 1920-і рр., пояснюють причини і форми критики ним стратегії і тактики західноукраїнських демократів (УНДО) та соціалістів, дають широку картину оцінок подій у СРСР як у жахливій «системі страху» (назва статті). Усі статті перевидаються в Україні вперше.

Докладніше про видання можна дізнатися за телефоном: (097) 143-10-12, а також на сайті Видавничої фірми «Відродження».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн