Вівторок, 17 жовтня 2017 12:13

Презентовано книгу про розпад Росії загиблого політолога

Сергій Багряний, УІС
Презентовано книгу про розпад Росії загиблого політолога

В Києві в приміщенні Української Інформаційної Служби презентували збірку аналітичних праць загиблого 6 вересня в ДТП на Рівненщині політолога Олександра Никонорова «Коли розвалиться імперія. Тенденції розвитку сепаратизму в путінській Росії».

Книга вийшла за сприяння друзів Олександра, працівників Представництва ЄС в Україні, Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені О. Никонорова та Фундації «Вільні Люди». До неї увійшли праці, що охоплюють воєнний період 2014-2017 років і присвячені аналізу можливого відторгнення від РФ таких регіонів як Татарстан, Тува, Кубань, Дон, Урал, Карелія, Марій Ел, Удмуртія, Чувашія, Далекий Схід, Башкортостан, Сибір, Калінінград.

Політолог ґрунтовно дослідив ймовірність виникнення відцентрових рухів в цих регіонах, спираючись на історичні традиції національно-визвольних змагань в тому ж Татарстані, на Кубані, Дону, на динаміку поточних настроїв місцевого населення, ставлення населення до імперського центру – Москви зокрема та до російської влади загалом, на маловідомі обставини, що можуть спричинити розвиток сепаратизму в цих регіонах РФ (приховані антиімперські настрої й протестні середовища, про які не пишуть офіційні російські ЗМІ), вміло аналізуючи і моделюючи різні ситуації.

«Він невтомно працював, його праці – це в сумі докторська дисертація. Як він все встигав? При цьому знаходив час і на друзів, міг завжди підтримати. Він вмів гарно, аргументовано доводити свою думку; навіть його опоненти – сепаратисти «днр»-«лнр» – були безсилими перед його аргументами», – ділиться враженнями друг Олександра, журналіст Іван Жеведь.

«Я порівняв би доробок Олександра з працями видатного українського геополітика Юрія Липи. Той свого часу теж писав про сценарій можливого розподілу радянської Росії (цей сценарій частково справдився в 1991 році). Тепер справу Липи продовжив Олександр», – наголошує директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергій Пархоменко.

«Побоювання кремлівської влади щодо розвитку сепаратизму в Росії мають реальний ґрунт. Сигналом до старту процесу сецесії в регіонах є не лише політична ситуація, яка сьогодні склалася в імперії, але і економічні показники розвитку РФ», – зазначає співкоординатор Антипутінського інформаційного фронту Ельхан Нурієв

В перспективі друзі Олександра планують видати й збірку його досі ніде не опублікованої прози. В літературних працях Олександра червоною ниткою проходить ідея боротьби людини проти національного поневолення, проти приниження людської гідності. Мова в цих оповіданнях ітиме про кримського татарина, румуна, хорвата і білоруса, які змагаються за свою свободу і свободу для своїх народів в різні часи й періоди історії.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн