П'ятниця, 02 серпня 2019 13:01

Збережена пам’ять

Сергій Вересень, УІС
Збережена пам’ять

«Слово політв’язня: періодичні видання Ліги українських політичних в’язнів 1946-47 рр.». Збірник періодичних видань ЛУПВ нещодавно вийшов у Львові, впорядкований істориком Михайлом Романюком, за його ж редакцією. Редколегія: Богдан Качор, Микола Посівнич, Марія Пришляк, Михайло Романюк, Ігор Соляр.

До об’ємного тому увійшли еміграційні видання Ліги «Літопис політв’язня», «За волю» та «Політв’язень», які видавалися після закінчення другої світової війни бранцями німецьких концтаборів – членами ОУН.

«В опублікованих виданнях, оригінали яких розкидані по багатьох архівах та книгозбірнях світу, розкрито процес створення й основні етапи становлення Ліги українських політв’язнів у перші роки існування, місце політв’язнів в еміграційному житті. Особливу цінність становлять надруковані тут спогади, які відображають суть комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, поневіряння та долю політичних в’язнів у тюрмах і концтаборах СРСР та нацистської Німеччини», – зазначається в анотації до збірника.

Серед авторів текстів, поміщених у виданнях ЛУПВ, в’язні німецьких концтаборів націоналісти Борис Вітошинський, Василь Пасічняк, Володимир Леник, Омелян Коваль, Володимир Стахів, Дмитро Андрієвський, Данило Чайковський, Петро Мірчук та інші учасники боротьби за волю.

Цікавими і вражаючими є описи нестерпних умов перебування українців в чужинецьких катівнях, унікальні і маловідомі факти з життя і діяльності членів ОУН, зокрема таких її провідних діячів, як Іван Габрусевич, Олег Ольжич, Микола Лемик, Дмитро Мирон.

Заслуговують на увагу й оригінальні документи Ліги, поміщені в періодичних виданнях, зокрема звіти, інструкції, розпорядження, резолюції, звернення, оголошення тощо.

«Періодика ЛУПВ 1946-47 рр. – унікальне джерело для вивчення історії України ХХ ст., особливо національно-визвольної боротьби 1920-40-х років, політичних репресій сталінського та гітлерівського окупаційних режимів, долі політичних в’язнів у тюрмах та концентраційних таборах. Їх особлива цінність у вміщених тут спогадах, які переважно ніде більше не оприлюднені та незнані ширшому колу читачів, навіть дослідникам вітчизняної історії», – наголошує упорядник видання Михайло Романюк.

Дійсно, нове видання є безцінним насамперед як джерельна база для дослідників боротьби ОУН, істориків, які вивчають злочини тоталітарних режимів, але ця книга також і вагомий,переконливий аргумент, беззаперечне підтвердження очевидного факту смертельного протистояння бандерівців окупаційним чужинецьким силам, як СССР, так і Німеччині.

Також це видання – вшанування світлої пам’яті всіх тих, хто став на прю з лихим ворогом в часи чорного лихоліття, всіх членів ОУН, які склали голови в боротьбі за волю Батьківщини, які пройшли крізь муки, тюрми, концтабори і заслання задля того, щоби майбутні покоління українців мали шанс стати господарями на своїй землі.

Маємо щиро подякувати ініціаторам, авторам, меценатам, всім, хто доклався до видання вартісної книги, яку рекомендуємо історикам і дослідникам, всім, хто цікавиться історією України.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн