Неділя, 16 березня 2014 22:00

На Книжковій толоці презентували книгу міністра освіти про Донцова

zik
На Книжковій толоці презентували книгу міністра освіти про Донцова

У Львові є група істориків, які намагаються зобразити український націоналізм 20-х-30-х рр. минулого століття фашистським та таким, що був проти Церкви. Але, що таке «фашизм»? – це взаємостосунки людини та держави. Але ж Дмитро Донцов у своїх працях пише не про державу, а про визвольний рух. Ми ж не називаємо державу тоталітарною у якій командирів у війську чи міліцій призначають, а не обирають.

Про це на Книжковій толоці у Миколаєві під час презентації перевиданої і доповненої книги сьогоднішнього Міністра освіти та науки Сергія Квіта «Дмитро Донцов: ідеологічний портрет» розповів видавець Ярослав Сватко.

Історія зростання ОУН та формування УПА неможлива без постаті Дмитра Донцова. Сам ідеолог українського націоналізму повинен завдячувати такому місцю в історії полковнику Євгену Коновальцю. Ярослав Сватко зазначив, що після повернення з війни на Великій Україні, полковник зрозумів, що однією із причин поразки Української революції 1917-21 рр. була відсутність ідеології визволення. Українці у той час не мали конкретних відповідей для чого їм потрібна була своя держава.

«Визвольна ідеологія повинна бути цілісною, – розповів Ярослав Сватко, – вона не повинна суперечити сама собі, її неможливо написати похапцем і головне – для того, щоб її сформулювати потрібні люди. Коли Коновалець обрав для цієї справи Дмитра Донцова, то опирався у першу чергу на його публіцистичні здібності. Донцов у своїх творах добре володів почуттями свого читача. Відтак, Коновалець доклав всіх зусиль, щоб його призначили редактором «Літературно-наукового вісника». У цей час це було одне із найпопулярніших видань – серед його засновників були Михайло Грушевський та Іван Франко. Роль Дмитра Донцова після призначення редактором цього часопису, мабуть, найкраще сформував референт пропаганди ОУН Петро Дужий: «Донцов – це були дріжджі, які Коновалець кинув у наше студентське середовище».

Дмитро Донцов не був ні членом, ні ідеологом ОУН. Але своїми творами він примусив людей думати на тим, якою повинна бути ця ідеологія. Він мав великий вплив на тих, хто в подальшому визначали вектори боротьби українського націоналізму».

Сьогодні для українського суспільства корисною була б праця Дмитра Донцова «Українська державна думка і Європа». У ній автор аналізує європейський, – демократичний, – та азійський, – тоталітарний, – способи організації суспільства. Зокрема, наголошує на намаганнях схилити українців до останнього з боку Росії.

Ярослав Сватко вважає, що спадщина Дмитра Донцова була б корисною для вивчення її на факультетах журналістики. Зокрема, у питаннях впливу ЗМІ на суспільство. «Адже, – за словами видавця, – Дмитро Донцов у свій час був великим солдатом інформаційної війни».

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн