Вівторок, 16 вересня 2014 21:00

До Львова за доброю книгою

Наталія Манзуренко
До Львова за доброю книгою

Щорічний книжковий форум у Львові вже став доброю львівською традицією. Уявити Львів без книжкового форуму стає неможливим. Ця подія стала невід’ємною частиною культурного життя міста, складається враження ніби подібні заходи відбуваються у Львові упродовж усієї його історії. Найбільшу книжкову подію року з нетерпінням чекали не лише видавці та письменники, а й читачі. Адже це шанс знайти нову хорошу книгу, відвідати безліч цікавих заходів: презентацій, авторських зустрічей, майстер-класів, концертів в різних куточках старовинного Львова.

Цими днями місто приймало у себе головну книжкову подію України – 21-й Форум видавців, який об’єднав письменників, видавців, літературних критиків, ілюстраторів, перекладачів та читачів зі Львова, України і світу. У книжковому ярмарку взяли участь гості з 23 країн світу – Австрії, Білорусії, Великобританії, Польщі, Словаччини, Росії, Франції, Чехії, Грузії тощо. Почесними гостями Форуму стали видавництва і гості з Дунайського регіону. На одній з найбільших книжкових ярмарок Центральної та Східної Європи на відміну від попередніх років, Львів не побачив представників книговидавничої справи з Російської Федерації. За словами президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль, в умовах сучасних реалій стенд від російських видавництв став недоречним. Ті стенди, які зазвичай були заповнені виданнями з московських чи петербурзьких видавництв, стояли порожні.

В той же час увага до України з боку іноземних держав є надзвичайно великою, зважаючи на події, які зараз відбуваються. Так, письменник з Австрії Мартін Поллак говорить про те, що за кордоном зараз існує проблема браку знань про події в Україні. «Ми розуміємо Україну менше, ніж мали б. Основна причина – брак інформації. Надіюсь, що ця подія допоможе нам всім подивитись по-новому на українців», – говорить Мартін Поллак.

Про масштаби заходу якнайкрасномовніше свідчать цифри. Отож, в його рамках відбулося близько тисячі різноманітних заходів і це, незважаючи на те, що підготовка велася в нелегких умовах війни на Сході та нестабільного фінансового стану. Серед учасників дійства було понад 300 авторів та 200 видавництв. У програмі Форуму було передбачено 700 заходів, встигнути на них усі – неможливо. Однією з найдорожчих книжок стало видання під назвою "Українська козацька доба" у палітурці зі шкірзамінника коричневого кольору. Фоліант вагою близько 10 кг продавався за п'ять тисяч гривень. Форум відвідало щонайменше 50 тисяч гостей.

Цього року на здобуття премії «Найкраща книга Форуму 2014» було номіновано 316 книжок. Визначення лауреатів відбулося в день відкриття Форуму – 11 вересня. До слова, Гран-прі поважне суддівство присудило книзі «Сто загадок Симфосія. Переклад з латинської, коментарі-есеї Андрія Содомори» (видавництво «Срібне слово»). Серед кращих книг також «Йосиф Сліпий. Спомини» (видавництво УКУ), Михайло Драґан. «Українські деревляні церкви. Генеза і розвій форм» (видавець Савчук О. О.), Атлас українських історичних міст. Том 1: Львів. Науковий редактор Мирон Капраль (Картографія), Бруно Шульц. «Книга образів». Упорядник Єжи Фіцовський (Дух і літера) та інші.

Під час Форуму львів’яни та гості міста мали змогу не лише поповнити свою домашню бібліотеку черговими новинками, але й відвідати найрізноманітніші акції і зустрітися з цікавими людьми. Серед багатьох до Львова завітали Юрій Луценко і журналіст Мустафа Найєм. Вони презентували книгу «По обидва боки колючого дроту», яка побачила світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Ця книга – це, за словами авторів, – «тюремні оповідки», що їх записав Мустафа Найєм зі слів Луценка, коли той вийшов з ув’язнення. Під час зустрічі з львів’янами Юрій Луценко зауважив, що тюрма для нього була корисною, адже це стало своєрідним катарсисом. «Луценко до тюрми страждав поверховістю, а після тюрми страждає філософуванням. Але мені здається, це краще», – зазначив політик.

На Форумі видавців відбулася презентація книги «Йосиф Сліпий. Спомини». Як стало відомо, після свого звільнення Патріарх Йосиф надиктував ці спомини своєму секретарю о. Іванові Хомі протягом року. Всього було записано сім рукописних зошитів. Іван Хома надрукував цей текст на друкарській машинці. Цей машинопис пролежав в архіві півстоліття. Спільна робота о. Івана Дацька та д-ра Марії Горячої над книгою тривала два роки. І лише тепер книгу «Споминів» видав Інститут св. Климента Папи у Римі Українського католицького університету спільно з Інститутом екуменічних студій УКУ. «Ці спогади будуть надихати, точніше служити Богові та Україні. Особисте свідчення незламності, з якою Йосиф Сліпий пережив увесь цей період випробувань, напевно, запалить серце не одного читача. Також “Спомини” стануть цінним історичним джерелом для науковців, які досліджують його діяльність та історичний контекст, у якому він діяв, як зрештою і життя всієї Церкви у цей період», – сказала упорядник книги Марія Горяча.

Хочу зупинитись ще на одній цікавій презентації, а саме унікального фотоальбому «Львів, місто парадоксів». Відвідавши наше місто п’ятеро голландців зацікавились соціальним портретом Львова, питанням як теперішні львів’яни живуть в одному з найгарніших міст Європи. Для цього фотограф-документаліст Дольф Кесслер побував у Львові ще багато разів і фотографіями показав своє бачення сучасного міста. Журналіст Міхіл Дріберген, містобудівник Кейс ван Райвен та філософ Руд Мей у своїх есе дослідили історію, сучасне й майбутнє Львова. Герман Зондерланд зробив унікальну карту-додаток до книги. Разом вони творили цю книгу як свідчення любові до Львова, невідкритої перлини у серці Європи.

Взяти участь у заходах Форуму змогли й наймолодші читачі: їхній увазі було запропоновано першу дитячу книжку про події на Майдані «Казки про Майдан» львівської письменниці Христини Лукащук. Як сказала директор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка, «Казка про Майдан» – це перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі засобами казки». В рамках презентації також відбулася дискусія «Як говорити з дітьми про революцію і війну».

Білорус Лявон Барщеускі, француз Паскаль Брюкнер, хорват Міленко Єрґович, австрієць Мартін Поллак і багато інших іноземців не могли поскаржитись на брак уваги львів’ян та гостей міста і Форуму. Втім, найбільшу аудиторію збирала російська письменниця Людмила Уліцька. Авторка численних романів, перекладених на 25 мов, лауреатка «Русского Букера» мала великий творчий вечір та кілька менших. Повна зала Театру юного глядача, безліч запитань і записок, а потім черга за автографами могли б стати найкращим доказом відсутності будь-якої русофобії у галичан. Книжки Людмили Уліцької – і російськомовні, і україномовні традиційно перебувають серед бестселерів.

Російську письменницю у Львові приходили послухати не тільки як літератора, але і як громадського діяча. Принципова позиція проти авторитаризму і підписання листів проти війни з Україною викликають питання у російської влади і щире захоплення її громадянською відвагою в Україні. Не кожен з російських «володарів дум» здатен назвати політику президента РФ Володимира Путіна у Криму та Донбасі «нелюдською та агресивною». Про що Людмила Уліцька заявляла не раз. Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький вважає, що приїзд Уліцької спростовує поширені стереотипи. «Ми ж бачимо, як насправді до неї ставляться і як чудово приймають. Повна зала та високі продажі її книжок є тому доказом», – каже видавець.

Не відчуває великої різниці між минулорічними форумами і нинішнім й Ірина Славінська  – літературний критик, журналістка «Української правди» та «Громадського радіо». «Чудові автори з Росії приїхали, українські російськомовні автори теж – їх, власне, і не бойкотують»,— вказує вона. Утім, бойкот російських видавництв взагалі – тобто не тільки на Форумі – журналістка вважає хибним шляхом. «У Росії видають багато добрих книжок, аналогів яким в Україні немає. Контролювати, на мою думку, треба не країну походження книжок, а зміст», – вважає Ірина Славінська.

Іншу думку подав Василь Шкляр. Автор відомого українського бестселера останніх років, «Чорного ворона», висловився коротко і жорстко: «Немає тут що робити росіянам».

Під час Форуму видавців на території книжкового ярмарку та в книгарнях міста волонтери збирали книжки для бібліотек Донбасу, Краматорська, Добропілля і Маріуполя. Акція пройшла під гаслом: «Подаруй українську книжку українському Донбасу». «В тому, що українська книжка потрібна мешканцям звільнених міст Донбасу, я переконався, коли презентував «Відкрий українське» у Слов’янську. Українська спільнота у Слов’янську жива і активна. У місті багато української символіки, молодь фарбує мости і зупинки, і все більше людей відкривають для себе Україну», – розповів співкоординатор проекту, студент Павло Островський. Нас чудово приймали в Слов’янську, а городяни охоче брали книжки українською для себе та своїх дітей. Також ми передали книжки в Димитров і Дружківку, а на Форумі видавців зібрали книжки для Краматорська, Добропілля і Маріуполя. Громадяни, які уважно стежать за розвитком подій у Маріуполі, знають, що маріупольці обрали Україну, і готові захищати своє місто від окупантів. Наша мета – розширювати український простір на Донбасі, щоб українська книжка була доступна в кожному місті».

20 найкращих книг ХХІ Форуму видавців:

1. «Сто загадок Симфосія. Переклад з латинської, коментарі-есеї Андрія Содомори» (Срібне слово)

2. Листування Тараса Шевченка (Брама-Україна). Ця книга – це перше від 1929 року перевидання листування Т. Шевченка, яке було свого часу науково опрацьоване С. Єфремовим і його колегами. Воно охоплює 225 листів самого Шевченка та ще понад 200 адресованих письменникові.

3. «Екранний світ Сергія Параджанова» (Дух і літера). Це збірник статей, присвячених фільмам всесвітньо відомого кінорежисера. Автори статей – кінознавці з різних країн: України, Росії, Вірменії, США, Франції. Серед авторів: Іван Дзюба, Володимир Турбін, Лев Аннинский, Вадим Скуратівський, Мирон Черненко, Юрій Лотман, Януш Газда, Герберт Маршалл, Жорж Ніва.

4. Ян Морис «Чому Захід панує – натепер. Оповіді з історії та що з них випливає щодо майбутнього» (Кліо).

5. Й.-В. Гете «Фауст» (Видавництво Жупанського)

6. Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц», переклад Олега Жупанського (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

7. Курт Воннегут «Бойня №5» (Видавництво Старого Лева)

8. Василь Габор «Львів як текст» (Піраміда)

9. «Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво. Олена Кульчицька». Альбом присвячено українській художниці Олені Кульчицькій (1877—1967), видатному графікові, творцеві нових естетичних концепцій в українському образотворчому мистецтві XX століття. (Апріорі).

10. О. Павлишин «Євген Петрушевич (1863-1940). Ілюстрований біографічний нарис» (Манускрипт).

11. Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько  «Куди зникло море» (Видавництво Старого Лева)

12. Юрій Винничук «Галицька кухня. Історія, рецепти та обличчя» (Видавництво Старого Лева)

13. Діяння римські. Християнські притчі Середньовіччя (Апріорі)

14. Поетична серія Видавництва Старого Лева

15. Книга-альбом «ГАЛИЧИНА – український здвиг: за матеріалами архіву Степана Гайдучка» (Апріорі).

16. Александра і Даніель Мізелінські «Карти» (Видавництво Старого Лева)

17. Бруно Шульц «Книга образів» (Дух і літера)

18. Картографічне видання «Атлас українських історичних міст»

19. Михайло Драґан «Українські деревляні церкви» (Видавництво Савчука)

20. «Йосиф Сліпий. Спомини». Це особисті спогади Патріарха Йосифа Сліпого, яким уже 50 років від дати написання. (Видали - Інститут св. Климента Папи у Римі Українського католицького університету спільно з Інститутом Екуменічних Студій УКУ).

Крім того, нагороду «Персональна відзнака за внесок у розвиток українського книговидання» від президента Форуму видавців Олександри Коваль отримали 9 книжок:

1. Гася Шиян «Хант, доктор Хант»

2. Галина Пагутяк «Магнат»

3. Альбом «Сучасне малярство Львова»

4. Культурологія. Видавничий центр ЛНУ Франка

5. Володимир В’ятрович. Історія з грифом «Секретно»

6. Мартін Поллак «Мрець у бункері»

7. Оксана Забужко. «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву»

8. Альбом «Квіти і птахи в дизайні українських килимів»

9. Іван Андрусяк «Третій сніг».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн