Неділя, 21 грудня 2014 22:00

Ростислава Чопика відзначили за книгу «Менталітети»

А.Кармелюк, УІС
Ростислава Чопика відзначили за книгу «Менталітети»

17 грудня в приміщенні Києво-Могилянської бізнес-школи відбулася церемонія представлення номінантів на відзначення премії Українського ПЕН-клубу ім. Ю.Шевельова за художню і наукову есеїстку. 

Премія, як зазначив представник ПЕН-клубу М.Рябчук, покликана відзначити внесок авторів у невід’ємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. Премію було встановлено в 2013 р. у відповідь на варварське знищення пам’ятної таблиці в честь Ю.Шевельова, відомого у світі мовознавця й літератора в його рідному Харкові, що було вчинено під владою Кернеса й Добкіна. Таким чином, варварство лікуємо культурою, а зло викорінюємо творенням правди, краси і добра.

До цьогорічних номінантів потрапив Ростислав Чопик із Львова, автор збірки есеїв «Менталітети», що їх видала УВС ім. Ю.Липи в Києві. Двома іншими номінантами, яких журі обрало з-поміж 20 висунутих кандидатів, стали Богдана Матіяш за книгу «Братик Біль, Сестричка Радість» («Вид-во Старого Лева») і Костянтин Москалець за книгу есеїв «Сполохи» (Вид-во «Піраміда»).

Лауреатом премії ім. Ю.Шевельова на 2014 р. проголошено відомого й обдарованого письменника К.Москальця, він отримав статуетку «Бронзовий ангел» і грошову нагороду. Всім трьом номінантам за премію в жанрі модерної есеїстки вручено «почесні дипломи» і пакет цінних видань від Видавництва «Дух і літера».

Книжка «Менталітети» львівського літературознавця Р.Чопика стала літературним дебютом автора, це є його вступ на шлях художнього творення. Тому відзначення «почесним дипломом» автора «Менталітетів» можна вважати неабияким успіхом. Книжка появилася в серпні і була представлена на львівському «Форумі видавців» у вересні ц.р. Тепер вона поступово здобуває собі дедалі ширшу географію читацької аудиторії, зокрема в середовищі студентів і любителів художнього слова. В Київській книгарні «Є» заплановано презентацію книжки у присутності автора 22 січня 2015 року.

Есей – це жанр із різноманітною тематикою, який перебуває на межі художнього й наукового стилю. За словами викладача НаУКМА В.Панченка, якому випала честь представляти книжку Р.Чопика «Менталітети», есей – це за природою змішаний жанр, який дозволяє авторові вільну гру асоціацій, що зокрема вирізняє художні нариси в збірці «Менталітети».

Чопик за професією працює у сфері літературознавства, і з неї він зачерпнув найбільшу кількість сюжетів для зібраних у книзі «Менталітети» нарисів, які розповідають про вірмен, чехів, мадярів, поляків і українців… Це книжка про те, що є національним у сенсі ментальному, тобто в сенсі особливого світосприйняття тієї чи іншої нації, в якій закорінена ідентичність людини.

Проте головним мотивом для видавців, в тому й патріотичних спонсорів нагороджених «Менталітетів» та їхнього автора, допомогти надрукувати твори Чопика-дебютанта став несподіваний вибух Євромайдану. Перлиною книжки можна вважати центральний есей про легендарного організатора Кенгірського повстання в’язнів, лідера т.зв. повстанського Майдану в умовах сталінського Гулагу Михайла Сороку: ця незвичайна і сильна особистість багато в чому нагадує нам синтетичний образ того «ментального українця», який став центральним героєм Євромайдану і війни на Сході.

Книжка «Менталітети» має ще одну особливу рису – це її привабливий поліграфічний вигляд, завдяки оптичним знахідкам талановитої дизайнерки Олени Дзюби.

Вітаємо автора Р.Чопика й УВС ім.Ю.Липи за цю чудову художню книжку і за суспільне визнання їхньої творчої праці. Та особливо дякуємо добродіям – спонсорам цього видання, а також читачам і численним цінителям за підтримку та увагу до друкованого і вільного українського слова.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн