П'ятниця, 10 січня 2014 12:54

Світове українство привертає увагу до подій в Україні

Світове українство привертає увагу до подій в Україні

Упродовж Різдвяних свят українці в Європі та в Сполучених Штатах Америки провели низку заходів на підтримку українського Майдану. Про це повідомляє Координаційний центр роботи з українцями за кордоном при Штабі національного спротиву.

Зокрема, 8 січня 2014 року студенти з Чернівецької області, які навчаються в Австрії, провели у Відні акцію на підтримку Майдану. З ініціативи студентки Віденського університету Лідії Акришори, яка родом з Вижницького району Чернівецької області, у Відні відбулася акція під гаслом: «Ми годуємо не обіцянками! Знайте, що відбувається в Україні». Молодь приготувала багато українського борщу з салом, пригощала ним перехожих і роздавала листівки. Після акції студентки поділилися своїми враженнями в соцмережах: «Про ситуацію в Україні багато хто знав, дехто розпитував детальніше, дехто нічого не чув і слухав уважно, інформаційні листівки роздали. Зробили красивий плакат, де іноземці писали слова підтримки. Його передадуть на Євромайдан… Спасибі всім, хто приходив і допомагав! Слава Україні!»

Представники світової академічної спільноти підписали звернення з підтримкою українців, що на Майдані відстоюють свої права. Текст звернення опублікувано на сайті британського видання The Guardian. «Ми закликаємо наші уряди і міжнародні організації підтримати українців у їхніх зусиллях, щоб покласти кінець корумпованому і жорстокому режиму та геополітичній уразливості їхньої країни. Україна потребує плану, подібного до європейського плану Маршалла, який забезпечить її перетворення на повністю демократичну країну і гарантуватиме суспільству громадянські права. У розробці нової політики щодо України ми пропонуємо розрізняти український уряд і українське суспільство. Водночас до першого слід ставитися з максимальною критикою, а друге заслуговує максимальної підтримки. Дозвольте нам допомогти українцям побудувати нову Україну – і тоді вони, безумовно, допоможуть нам побудувати нову Європу і більш справедливий світ», – йдеться у заяві, під якою підписалося понад 80 представників світової академічної спільноти.

5 січня Майдан у Португалії зібрав на мітинги небайдужих українців в Лісабоні та Албуфейрі. Учасники засудили терористичні дії влади проти активістів Майдану в Україні, а також висловлювання політиків від Партії регіонів щодо української діаспори, зокрема і трудових мігрантів. Як відповідь на такі дії можновладців українці в Португалії постановили організовувати акції проти одіозних політиків, якщо вони відвідуватимуть цю країну. Крім цього, вони пікетуватимуть нерухомість чи бізнес, що належать прихильникам режиму Януковича.

4 січня адміністрація Барака Обами обговорила з українською діаспорою у Вашингтоні кроки щодо реагування на утиски демократії в Україні. З боку американської влади в зустрічі взяла участь Карен Донфрід, помічник президента Обами і старший директор із питань Європи в Раді національної безпеки США. Представники діаспори закликали Білий дім ввести санкції проти українських чиновників. Зокрема, на зустрічі лунали прізвища секретаря Радбезу Андрія Клюєва та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Також, серед інших, представники діаспори назвали прізвища голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна і «мера» Харкова Геннадія Кернеса, які, на їхню думку, причетні до розправи над активістами Майдану. Згідно з указом президента США №7750, під санкції потрапляють не лише чиновники, але і члени їхніх родин включно з дітьми.

Центральна спілка українців в Німеччині надіслала вітання українському народові, всім учасникам Євромайдану. «Українці в Німеччині солідарні з Києвом і прагнемо донести до німецького населення, що наш український народ є і має право називатися європейським», – йдеться у зверненні. Як подарунок на Різдво Центральна спілка українців у Німеччині передала Майдану 1000 євро.

Окрім того, відбулася друга скайп-конференція євромайданівців світу. На ній ішлося про підготовку до Форуму євромайданів в Україні, обговорення спільних акцій та їхня координація з українськими майданами, створення інтернет-сторінки мережі майданів світу. Учасники розмови обговорили спільні лозунги, повідомили про заплановані акції (Португалія, Іспанія, Італія, Канада, США) і спланували інші дії (робота з банками з метою впливу на впровадження персональних санкцій чи розслідування фінансових зловживань владних високопосадовців, написання петицій тощо).

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн