Понеділок, 04 березня 2019 15:18

Патріотичні дійства в Іспанії

Григорій Жибак, УІС
Патріотичні дійства в Іспанії

У скорботі та смутку  українська громада у Мадриді вшанувала 5-ті роковини  пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Українській Інформаційній Службі очільник об’єднання українців в Іспанії Юрій Чопик повідомив, що відбулися два благодійні концерти-реквієми: «Життя поділене на до і після», за участю місцевих мистецьких колективів та концерт  вшанування пам’яті за участю артистів Одеського Національного академічного театру опери та балету Віталія Галька, Андрія Ріпака та  Андрія  Ляшенка. Дійства мали ще й потужну  просвітницьку місію, адже спонукали замислитися іспанців, які чисельно заповнили зали,  до розуміння і відчуття  незламності українського духу, жертовності та героїчного чину  українських воїнів, духовної сили української пісні.

Недільне віче пам’яті Героїв Небесної Сотні та всіх Героїв полеглих за Україну за участю української Громади, представників Посольства України в Королівстві Іспанія, іспанців та гостей столиці було проявом пам’яті і подяки за жертовність заради майбутнього України. Молитва, виконання Євою Рабчевською «Пливе кача», виступи організатора та ведучого мітингу Юрія Чопика, Першого секретаря Посольства України в Іспанії Віктора Харамінського, поетів Валентини Гуменюк, Уляни Білоус, Галини Коризми, Наталії Шпак, Петра Варцаби, Лесі Утриско-Воробець, голови ініціативної групи  СУМу в Іспанії Ореста Антошківа були не тільки словами пошани та пам’яті про наших Героїв, але, враховуючи продовження московської агресії проти України, словами засудження жорстоких і цинічних дій Кремля в Криму, на Сході України, Азовському морі, та закликами до негайного  звільнення українських політв’язнів і моряків. На мітингу також виступила родичка полоненого Москвою українського юного моряка Андрія Ейдера. Власне морякам, українським військовополоненим та воякам, які захищають Україну від підступного ворога, були адресовані патріотичні  пісні, виконані хором церкви Благовіщеня Пресвятої Богородиці, диригент Галина Лях. Для піднесення духу та вшанування ювілеїв пам’яті Степана Бандери й 90-річчя ОУН, звучали Гімн ОУН та пісня «Чорний ліс». Наприкінці заходів відбувся флеш-моб «Крим – це Україна» та на підтримку й звільнення українських полонених моряків. Під час недільних Богослужінь українськими священиками було відправлено поминальні  панахиди за Героями Небесної Сотні та всіх полеглих за Україну.

Ці заходи ще раз підтвердили, що українці у всіх куточках світу пам’ятають, моляться та шанують Героїв Небесної Сотні, полонених кремлівського режиму та воїнів української армії, які "тверді, міцні, незламні мов граніт" боронять Україну.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн