П'ятниця, 06 березня 2020 19:58

Українці. Боротьба без кордонів

Оксана Соколик
Українці. Боротьба без кордонів

В рамках Крайових З’їздів Ліги Українців Канади і Ліги Українок Канади та відзначення 70-ліття Ліги Визволення України/Ліги Українців Канади, 65-ліття Об’єднання Жінок Ліги Визволення України/Ліги Українок Канади, 70-ліття видавництва «Гомін України» 22 лютого в Українському Культурному Центрі Old Mill в Торонто відбувся величавий ґала-бенкет.

Гасло події «Українці. Боротьба без кордонів» відзначає самовіддану працю учасників визвольних змагань, які прибули до Канади повоєнною хвилею еміграції і продовжили невтомну багаторічну визвольну боротьбу за Українську Справу в авангарді Українського Визвольного Фронту. Втілюючи «Звернення Воюючої України до еміграції», ці люди об’єднувалися у громадські структури, творили пресові видання, культурні та фінансові установи. Так постали Ліга Визволення України (пізніше Ліга Українців Канади), Об’єднання Жінок Ліги Визволення України (пізніше Ліга Українок Канади), Товариство колишніх вояків УПА і Спілка Української Молоді, які увійшли до середовища Організації Українського Визвольного Фронту і продовжили боротьбу за свободу України на міжнародному політичному та громадському фронті.

Почесним гостем та головним промовцем на урочистості був 22-й Прем’єр Міністр Канади достойний Стівен Гарпер.

Стівена Гарпера урочисто привітали і зустріли у залі Брюле, де зібралося близько 400 гостей, за давньою українською традицією хлібом-сіллю, які вручили йому молоді люди в українських національних строях.

Серед присутніх гостей були депутати федерального парламенту Канади та провінційних парламентів, очільники та представники дипломатичних представництв Канади та України, голови надбудов та українських громадських організацій.

Стівена Гарпера представив офіцер запасу Збройних Сил Канади, заступник голови Ліги Українців Канади Ігор Козак, попередньо відзначивши величезну працю Стівена Гарпера у підтримці України. У своєму вступному слові Козак сказав: «Шість років тому, окупувавши і анексувавши Крим, кремлівська військова машина вторглася на Донбас. Україна билася не на життя, а на смерть, опинившись на передовій лінії, ставши за допомогою армії та добровольців єдиною силою, яка захищала не лише свою територіальну цілісність і незалежність, яка стала між російським агресором і безпекою та стабільністю Європи. Вашингтон, Брюссель, Берлін і Лондон намагалися відійти від шоку, спричиненого путінським бліцкригом. І лише Оттава продемонструвала свою рішучість і провідну роль у називанні дій Москви тим, чим вони насправді були: актом війни проти України і агресією супроти всього демократичного світу.

І саме завдяки наполяганню та твердій позиції прем’єр-міністра Стівена Гарпера, Росія була вигнана із G8. Лише прем’єр-міністр Гарпер прямо сказав Путіну на саміті G20 в Австралії: «Забирайся геть з України!». Саме Канада першою наклала санкції на Росію, саме Канада почала найшвидше допомагати Україні із забезпечення військових сучасним обладнанням.

У 2015 р. я доставляв військову допомогу від Фонду «Приятелі збройних Сил України» і на прохання офісу прем’єр-міністра С. Гарпера з’ясовував, як використовується на фронті канадська військова допомога. З цією метою я відвідував передові позиції на фронті на Донбасі. Несподівано ми потрапили під мінометний обстріл. Після атаки до мене підійшов український воїн. Він був одягнений у канадський бронежилет, надісланий в рамках канадської допомоги українським військовим. Бронежилет на воїнові був частково пробитий – у ньому застряг осколок. Воїн виколупав його кишеньковим ножем і простягнув мені зі словами: «Дякую Канаді за врятоване життя. Якщо матимете нагоду, передайте цей “російський сувенір” своєму прем’єр-міністрові як подарунок від українських воїнів, борців за волю, щоб він знав: те, що Канада робить для України, нам дуже допомагає і ми щиро вдячні за це». Він розпитував мене про Канаду, наше життя, уряд, систему влади і багато іншого і був вражений тим, що люди по інший бік океану так переймаються Україною і допомагають її армії. І ось сьогодні я маю велику честь виконати прохання цього українського Воїна», З цими словами Ігор Козак передав осколок з передової російсько-української війни – дарунок від українського воїна Стівенові Гарперові.

Стівен Гарпер виступив із надихаючою промовою, у якій розповів про свою велику прихильність до України та підтримку українського народу у відстоюванні курсу на демократію та європейську інтеграцію та особливо відзначив роль Ліги Українців Канади, Ліги Українок Канади та їхнього голосу – тижневика «Гомону України» в активній діяльності з розвитку канадсько-українських стосунків, збереження ідентичності та відстоюванні національної гідності України в Канаді та світі. Також поділився своїми думками про геополітичну ситуацію, гібридну війну, яку веде Росія проти України та демократичного світу, про особистісні риси Путіна, його деструктивну роль для міжнародних інституцій та місце у світовому політикумі.

Стівен Гарпер привітав ювілярів та відзначив особливий вклад Українських Державницьких Організацій у боротьбу за свободу і незалежність України та обстоюванні свобод і людських прав у Канаді та світі.

Кульмінацією вечора стало нагородження Стівена Гарпера високими відзнаками.

Як великий друг України та поборник демократичних цінностей, Стівен Гарпер був відзначений Орденом Свободи, який є найвищою державною нагородою України для іноземців. Нагороду вручив Надзвичайний і повноважний посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Від імені Ради Українських Державницьких Організацій Світу Стівена Гарпера було нагороджено спеціальною відзнакою – Pinnnacle Award за його видатні та численні досягнення і великий вклад в українсько-канадську спільноту, українсько-канадські відносини та підтримку України міжнародним співтовариством. Цю нагороду Стівену Гарперові вручили Президент Ради Українських Державницьких Організацій Світу Борис Потапенко, Президент Крайової Управи Ліги Українців Канади Роман Медик та Президент Крайової Управи Ліги Українок Канади Оксана Кузишин.

Історію створення та працю Ліги Визволення України, Об’єднання Жінок Ліги Визволення України і тижневика «Гомін України» було представлено у фільмах та фотовиставці, які спеціально до ювілеїв були підготовлені колективами телебачення Forum TV, радіо «Пісня України» та видавництва «Гомін України».

Надзвичайно хвилюючим і піднесеним було завершення бенкету. В урочистій атмосфері прозвучав Гімн ОУН «Зродились ми великої години», який в Україні став Славнем Української Армії, а на екранах в цей час з’являлися кадри з передової, з фронту, де Українські Збройні Сили героїчно обороняють Україну від російської збройної агресії.

Прибуток від бенкету буде спрямований на гуманітарну допомогу військовим Української армії, ветеранам та їхнім родинам через Фонд «Приятелі збройних сил України».

Фото: Pete May

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн