Вівторок, 21 червня 2016 12:06

Реституція та її диявольські наслідки

Ігор Федик
Реституція та її диявольські наслідки

В Польщі «нові праві», під тиском Москви, почали нову кампанію проти України, особливо проти Галичини. Проплачені ставленики Кремля пішли в нову атаку під новим гаслом: «Дайош реститузацію!». Московська ідея і польська угодовська дія.

Непримиренні вороги України – польські «нові праві», висунули ідею реституції, тобто повернення майна нащадкам депортованих поляків, яке вони втратили, починаючи з 1939 р. і після війни. Вимоги тільки до України! Стратегія їхнього наступу, без сумніву, вироблялася у Москві, а в Польщі, в середовищі «нових правих» та кресов’яків лише озвучують та організовують примітивну тактику, якою мріють розхитати добрі стосунки між Україною та Польщею. І тому кинуто в бій цю реституцію.

На жаль, деякі судження нашого спільного минулого можна почути і з уст найвищого керівництва Польщі.

Зараз у Варшаві, чи не щодня, як і в інших містах Польщі, невеликі групки людей стоять із плакатами та транспарантами, на яких висунуто гасло повернення майна депортованим полякам. Промосковська «Зміна» взяла на себе місію організації вимог депортованих щодо нинішньої України, забуваючи при тому, що наша держава не причетна до втрати майна поляками, що жили колись на Україні. По-перше, їх майно конфіскували більшовики, і не тільки конфісковували майно, але тисячами їх розстрілювали і пізніше депортували до Польщі.

Пригадую, як один прокурор Чернівців оповідав мені ще за часів глухої брежнєвської епохи, як він і його друзі – чекісти відбирали помешкання і майно старенької польки. Погрожуючи її тюрмою і Сибіром, вночі вивезли її лише з ручною поклажею в Перемишль, і там покинули, а в її помешкання вселився енкаведист. Цей сталінський покидьок розповідав мені про цей випадок з пафосом і цинізмом. Так вони поступали і з українцями, вивозячи їх у Сибір, а майно конфісковували. Так вони вчинили і з відомим галицьким педагогом і громадським діячем – Іваном Ющишином і при тому, понині їм вілли ніхто не повернув, як і майна. Москва несе пряму відповідальність за величезні жертви, втрату майна та втрату батьківщини перед всіма, хто опинився на окупованих більшовиками територіях.

Путін та його кліка є майстрами політичних провокацій і це прекрасно розуміють Ренкас і Піскоровський, які очолили рух за реституцію. Проте вони забувають, що Україну не треба лякати суворими позовами, бо, по-перше, немає міжнародно-правових важелів для вирішення цієї надуманої ідеї. По-друге, в самій Україні немає загальних цивільно-правових підстав для відшкодування збитків спадкоємцям депортованих поляків. Така акція може здійснитися всередині країни і тільки для громадян нашої держави. Міжнародно-правовий принцип взаємності може спонукати Україну та українців до аналогічних дій, які організовують нині польські кресов’яки та їх політичні адепти.

Ця московська ідея ніколи реалізована не буде! Уявімо собі, що суди в Україні вирішують задовільнити позов нащадків тих поляків, що колись жили в Україні, і тоді треба багато палаців, будинків, вілл та землі передати польським громадянам. А куди ж подівати українців? Без опору ніхто нічого не поверне, а тим більше, що там проживає вже третє покоління. Це був би початок кінця держави Україна. Тепер є зрозуміло, кому потрібна найбільше ця ідея. Проштовхуючи цю ідею, Кремль, як і тоді, в далекому 1943 р., мріє про нову Волинь.

Українська влада мусить відкинути всі вимоги польських шовіністів і рішуче протестувати проти антиукраїнських висловлювань, що виходять із заяв польських офіційних осіб.

Беручи приклад із поляків, аналогічно мали б поступати і українці, у яких силою польська комуністична влада відібрала майно, житло, церкви, землю та інше. Чи готові до цього польська держава і самі громадяни Польщі? Без сумніву, що ні! Отже, тільки міцні добросусідські взаємини і взаємопорозуміння можуть протиставитися диявольським експериментам Кремля, його адептам та виконавцям у Польщі та й в Україні. Поб’ємо горшки між собою, а мирити нас обов’язково прийде Москва, але тільки у своїх інтересах, як це уже неодноразово траплялося в історії.

Ідея Путіна та його політтехнологів про реституцію народилася за стінами Кремля, втілювати її збираються піскорські, ренкаси і К*, які не думають про долю Польщі, про її взаємини з Україною та зі всім цивілізованим світом. Хаосу ніхто не допустить: ні в Україні, ні у Польщі! В Біблії маємо блискуче підтвердження таким діям: «Мудрість ліпша від військової зброї». І це свята істина!

Нині російський агресор напав на Грузію, Україну, а далі на черзі Прибалтика чи Польща. Це путінізм у дії! І ті поляки, котрі за юдин гріш торгують долею Польщі, мусять нести не тільки моральну, але й кримінальну відповідальність за реституційну кампанію кремлівського зразка. Носії ненависті, противники реальної демократії, проплачені ставленики Кремля у Польщі, наші доморощені українофоби, мають всі вкупі усвідомити, що імперіалістична політика не завжди здійснюється по одному й тому ж сценарію.

Всі диктатори і їх поплічники або плачевно закінчили своє життя, або ж постали перед законом. Це пересторога тим, хто знову замахується на нашу незалежність, на добросусідські відносини, зрештою на наболілу правду.

Польські «нові праві», висуваючи ідею та чин реституції, автоматично скочуються в шеренги адептів Кремля, стають холопами путінської міжнародної політики, проштовхують демонізм взаємин між нашими народами, які чи не найбільше постраждали і натерпілися від московського брутального імперіалізму, особливо у ХХ ст. А здегенерованим нащадкам, які є реабілітантами «нової Волині», хочеться відповісти знову ж таки словами із Біблії: «Якою мірою ви міряєте, такою й вам відміряється».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн