Понеділок, 19 серпня 2019 07:21

Знову! До люстрації!

Олександр Сопронюк
Знову! До люстрації!

Анатолій Гаркуша, якось, мій однокашний товариш з факультету журналістики Шевченкового університету, в «приваті» до мене, зачепив люстрацію і тих, що мали б під сей світлий закон (Закон України «Про проведення люстрації в Україні») лягти.

Отож: Верховна Рада України ухвалила цей Закон 16 вересня 2014 року. Владний натоді Президент України Петро Порошенко підписав 9 жовтня. Чинності він набув 16 жовтня. Закон зосібна значить:

«4. Заборона, передбачена частиною третьою статті 1 цього Закону, застосовується до осіб, які: 1) були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України, Комуністичної партії іншої союзної республіки колишнього СРСР, починаючи з посади секретаря районного комітету і вище; 2) були обрані і працювали на керівних посадах, починаючи з посади секретаря ЦК ЛКСМУ і вище; 3) були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей)».

Нагадаю: ЛЮСТРАЦІЯ (лат. Lust ratio – очищення) – в низці східноєвропейських держав (Угорщина, Чехія, Естонія, Латвія, Румунія) особлива процедура перевірки осіб, які посідають відповідальні державні посади, а також кандидатів на ці посади щодо їх належності (в минулому) до керівництва комуністичних партій, служб державної безпеки або співпраці з цими службами. Люстрація проводиться на основі спеціальних законів, як правило, спеціальними органами (наприклад, в Угорщині, це комітети, що їх обирає парламент у складі трьох суддів). Якщо під час люстрації встановлюються факти співробітництва з тоталітарним режимом, особі надається вибір між добровільною відставкою (зі збереженням таємниці виявлених фактів) і примусовою відставкою (з публічним оголошенням інформації, що її компрометує).

Ґрунтуючись на таких визначальних фундаментальних речах, розмови про всесвіт і будь-які загальники відійдуть у засвіти. Постануть реалії.

Сподіватися на те, що вони самі себе люструватимуть певно намарне. Та й смішно це, до слова кажучи. В Європі, на яку ми так часто посилаємось і куди так дуже хочемо – хоча од віків вічних у ній живемо – в тій же таки Чехії, Німеччині, Угорщині, Польщі з цим розібралися природно і одразу. У Польщі, скажімо, відповідно до закону про люстрацію, кожен, хто хоче бути обраним чи призначеним на певні посади (міністерські, суддівські тощо), повинен оголосити, чи був він таємним агентом спецслужб. Справу розглядає спеціальний люстраційний суд, і якщо пошукач збрехав, його позбавляють політичних прав на 10 років. Там, у Європі, «колишніх» не брали ніде, навіть двірниками підмітати вулиці.

Закони законами… А життя життям…

Це так… Знову ж таки: потроху… А підняти все… Їх там легіон!

І всі ще публічні. І ще при ділі.

Хто державно поставлений цьому зарадити і це виправити – ставайте до роботи.

З Богом!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн