Понеділок, 07 жовтня 2019 11:32

«Слуги» футболу і народу

Григорій Жибак
«Слуги» футболу і народу

Банери є невід’ємною складовою політичних мітингів, акцій, протестів тощо. Через них оприлюднюють невдоволення та вимоги.

Україна виокремлюється з-поміж країн Європи тим, що на події в державі реагують футбольні вболівальники під час матчів. Велике число пошановувачів гри мільйонів та телевізійних камер гарантують донесення інформації до вельми великого загалу.

Неділя. Щойно повернувся з майдану Незалежності, де відбувалося велелюдне віче «Зупинимо капітуляцію!», на якому, як і в багатьох інших містах України, народ застеріг владу від злочинних намірів прийняти вимоги Кремля у вигляді так званої формули Штайнмаєра, особливого статусу Донбасу і таке інше. У морі жовто-блакитних і червоно-чорних стягів угледів величезний плакат «Слуга! Виходь! Народ прийшов!». Актуально. Адже президент уникає не тільки людей, які його вибрали, а й журналістів, які могли б донести людям його думки та бачення. Очевидно, що довго так тривати не буде. Тим паче, що про передвиборчі обіцянки давно не згадують. Більше того, дедалі очевиднішою стає зрада національних інтересів на користь одвічного ворога.

Жодних сумнівів, у перших рядах грядущих масштабних акцій протесту та мітингів будуть футбольні вболівальники. Фанати різних клубів давно закопали сокиру війни заради України. Вони єдині і їх чимало. Якщо політичні протести на українських майданах лише беруть початок, то на українських футбольних аренах вони тривають давно.

Практично кожен матч за участю київського «Динамо» виокремлюється протестом фанатів команди в бік очільників клубу братів Суркісів, їхніх поплічників або посіпак. Під час нещодавнього поєдинку у рамках національної першості проти «Дніпра-1» ультрас висловили свою жорстку позицію до ворожих телевізійних каналів NewsOne та «112 канал», власником яких є промосковський кум Путіна та давній приятель Суркісів Віктор Медведчук. Саме тому реклама цих каналів у вигляді банерів є звичною під час зустрічей «Динамо». Перед грою з дніпрянами фанати позривали ці банери та повісили догори дригом.

У Полтаві, коли столична команда протистояла місцевій «Ворсклі», фанати звернулися до Григорія Суркіса, колишнього голови Федерації футболу України та віце-президента Європейської футбольної асоціації словами на банері: «Пустив ОПЗЖ в наш дім – вмить ворогом став нам усім». Це в контексті того, що почесний президент «Динамо» став народним депутатом від «Опозиційної платформи – За життя», лідером якої є Медведчук. Відносини між уболівальниками клубу та братами Суркісами ніколи не були дружніми. Нині вони сягнули апогею неприязні. Суркіс, ніби в черговий раз випробовуючи терпіння прихильників «Динамо», організував на базі клубу турнір «Кубок Верховної Ради України», у якому брали участь українофоби-депутати від ОПЗЖ.

На відміну від Зеленського, «слуга» українського футболу у день проведення віче проти капітуляції перед Москвою засвітився на людях. Під час гри на столичному стадіоні «Оболонь» між «Колосом» з Ковалівки та «Динамо». Щоправда, сидів він тишком-нишком у тісній ложі для почесних гостей. Привернув увагу персонаж поруч із Григорієм Суркісом. Це, як він сам себе вважає, відомий журналіст Дмитро Гордон. Цей самий, який так нібито переймається подіями на Донбасі, обурюється політикою Кремля щодо України, але «віщає» на медведчуківських каналах.

Зазвичай, біля Суркіса на футбольних поєдинках сидять й інші відомі «дєятєлі» – колишні президенти України Леоніди Кравчук та Кучма. Всі вони з одного кубла. У контексті останніх подій хочеться виокремити Кучму. Рік тому, саме у перших числах жовтня, він залишив посаду представника України на переговорах тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Тоді Кучмі подякували за його внесок у Мінський процес і «за його мудрість та відданість своїй державі – Україні, виявлені під час переговорного процесу у Мінську». Головною причиною тодішнього відходу такого «важливого» гравця вважали його критичний вік. Про це говорив сам колишній президент.

Та сталося диво! Через неповний рік Кучма вийшов із критичного віку! Новообраний президент Зеленський повернув його до мінської гри. Нині, коли цей «мудрий та відданий свої державі» поставив підпис і дав початок злочинній щодо України формулі Штайнмаєра, стало зрозумілим його повернення. Все можна буде списати на Кучму, який вже у поважному віці, а невдовзі взагалі корінь петрушки з-під споду побачить…

Повертаючись до банерів, треба сказати, що фанати «Динамо» не оминають й спортивну тематику. На поєдинку минулорічного групового турніру Ліги Європи супроти чеського «Яблонця» вони дорікнули президенту свого клубу Ігорю Суркісу: «Пустивши ворога до хати, готуйся все йому віддати». Йшлося про дозвіл, який надав Суркіс молодший донецькому «Шахтарю» провести поєдинок Ліги чемпіонів проти французького «Ліона» на НСК «Олімпійський». Це на людях власник «Шахтаря» Ринат Ахметов та брати Суркіси непримиримі суперники, футбольні антагоністи. Насправді ж, всі вони одним миром мазані. Особливо, в діяннях проти України. Чи могли Суркіси вважати на думку фанатів свого клубу, коли треба було догодити самому Ахметову, який ще й був у фаворі тодішньої влади?

Неабияк обурювалися ультрас черговим призначенням на посаду головного тренера «Динамо» Олексія Михайличенка, який замінив білоруса Олександра Хацкевича. Це вже навіть не смішно і є предметом усіляких глузувань. Щоразу до керма команди стає так званий учень Лобановського, який готовий продовжувати справу великого тренера і свого вчителя. Ганебні результати «Динамо», яке давно не тріумфувало в чемпіонаті і вельми посередньо репрезентує Україну на міжнародній арені, засвідчують кепську кваліфікацію тренерів. Жоден із цих «слуг» Суркісів навіть близько не підійшов до здобутків Валерія Лобановського.

Під час матчу з донецьким «Олімпіком», на якому Олексій Михайличенко дебютував в ролі головного наставника, вболівальники вивісили банер «День сурка?» із зображенням граблів та «динамівського» серця. У такий спосіб вони провели паралель із стрічкою «День бабака» 1993 року, в якій головну роль зіграв Білл Мюррей. Його герой переживав постійно один і той самий день, коли святкують день бабака. «Сурок» з кацапського «язика» вжили, асоціюючи прізвище босів «Динамо». Вони нагадали, що клуб повернувся назад у часі, призначивши тренером звільненого 15 років тому фахівця. У такий спосіб знову і знову наступили на граблі.

Втім, політичні банери фанатів куди цікавіші й актуальніші. Час постати за Україну!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн