Середа, 22 квітня 2020 12:22

Підсумки і питання року

Ігор Артюшенко
Підсумки і питання року

Рік тому, під час президентських виборів, Зеленський зачитував з листочка на стадіоні питання. Цей піар-хід викликав фурор і став одним з каталізаторів зростання його рейтингу. Вже минув рік, а тому тепер настав час задати ці ж питання вже йому. Бо це справедливо.

До слова, я намагався зареєструвати відповідну петицію з переліком цих питань на сайті президента, щоб зібрати необхідні 25 000 підписів громадян і отримати офіційну відповідь. Але адміністрація сайту її так і не опублікувала. Це чергове яскраве свідчення «народовладдя» та «прозорості» нової влади. Ось деякі з тем.

  1. Наживатися на війні.

Війна з Росією закінчилася, але виключно в голові самого головнокомандувача, армію якого за останні 2 місяці російські окупанти обстріляли понад 400 разів. Майже щодня ми читаємо звіти про загиблих та поранених захисників. Але чим далі, тим більше це відсувається в ЗМІ та риториці влади на другий або на третій план.

Це відкриває можливості для корупційних зловживань.

В березні мережу приголомшила новина – з’явився документ із Офісу президента з наказом обласним адміністраціям «бути готовим на безоплатній основі надати допомогу військовим частинам у забезпеченні продуктами харчування...». Новина, м’яко кажучи, шокувала всіх настільки, що багато хто не повірив і заявив, що це якийсь фейк. Бо дійсно, ми вже давно звикли до того, що з забезпеченням українських захисників проблем немає.

Нажаль, документ виявився справжнім. Бо за останні 10 місяців дуже багато чого змінилося так, що раніше було б важко й уявити. Отже, чому армія з 25 березня фактично залишилася без харчування?

Коли почалася війна з Росією, виявилось, що приватні компанії відмовляються возити їжу. Бо ж, бачите, є ризики. Також з’явилась можливість і ворожих диверсій, бо військові не могли проконтролювати постачальників. Саме тому з 2016 року в Міноборони прийшов волонтерський десант, який і почав системну реформу харчування. Підхід був наступний: прозорий тендер на закупівлю продуктів, але самостійне приготування їжі.

На момент початку 2019 року вже близько половини ВЧ ЗСУ перейшли на нову систему харчування. Результат реформи ми всі бачили у безлічі відео та фото з військових частин. Нарешті український захисник мав гідне, різноманітне та якісне забезпечення. Але через вибори і прихід до влади Зеленського і Ко реформа не була завершена. В першу чергу через неузгодженість дій, управлінську кризу та конфлікт, бо призначений Зеленським начальник Генштабу Руслан Хомчак хотів повернутися до старої системи харчування, а призначений Зеленським керівник Міноборони Андрій Загороднюк – завершити реформу.

Конфлікт в команді Зеленського завершився дивакуватим компромісом: продукти купували через тендер, а приготування віддали комерційним фірмам. І коли на тендері приготування їжі виграла «чужа» фірма, то старі компанії організували саботаж, додавши борги за минулі роки. Звичайно, що новий переможець відмовився платити по не своїм боргам.

Результат: контракти на продукти є, але приготувати їжу нема кому. І саме таким чином з 25 березня близько 40% ВЧ опинилися перед реальною загрозою голоду.

Висновок, думаю, простий і зрозумілий всім. Ось що буває, коли у влади нема ні єдиного плану, ні спільного бачення, як керувати державою. А Зеленський продовжує говорити, що «у мене нема часу думати, думати стратегічно».

  1. Висока комуналка

На початку карантину «слуги» заявили, що необхідно економити та скоротили субсидії на 8 млрд. гривень.

Думаєте ці гроші потрібні були для боротьби з коронавірусом чи для підтримки соціально незахищених та самозайнятих осіб?

15 квітня Київський апеляційний суд зобов’язав державний «ПриватБанк» виплатити понад 250 млн. доларів (близько 7 млрд. гривень) офшорним компаніям братів Суркісів. Це не просто гроші якогось банку, а гроші всіх українців, бо прибуток державної установи мав опинитися в бюджеті. Але тепер він опинився в кишені олігарха. І це сплановане пограбування держави.

  1. Бариги та мародери

У 2017 році відбулася важлива реформа – країна перейшла на автоматичне і прозоре відшкодування ПДВ. Це значно зменшило корупційні ризики, адже коли такі процеси регулюються в ручному режимі, як це було за часів Януковича-Азарова, то виникає можливість вибірковості у відшкодуванні. Навіть були спеціальні «рєшали», які за 25% від суми повертали підприємствам ПДВ, а на підприємців-опозиціонерів здійснювали фінансовий тиск – їм взагалі ПДВ не повертали.

Зараз колишня корупційна практика повернулася і через махінації з ПДВ бюджет України недоотримує мільярди гривень. Саме це називає причиною свого звільнення екс-міністр фінансів Ігор Уманський в інтерв’ю виданню «Лівий Берег». Він прямо та відкрито звинувачує голову податкової Сергія Верланова у кришуванні розкрадання ПДВ на 5 млрд. грн. щомісяця.

Про це писали усі провідні ЗМІ, але реакції від влади нема жодної. Зеленський обрав тактику відмовчуватися та ніяк не коментувати справжніх причин звільнення.

У будь-якій країні Заходу подібне зізнання стало б причиною для відкриття кримінального провадження. Але наші правоохоронні органи, замість розкриття корупційних схем, які наносять мільярдні збитки Україні, зайняті переслідуванням політичних опонентів, волонтерів та ветеранів АТО/ООС.

  1. Справи Майдану

Якщо беркутів-вбивць звільнили від відповідальності і відпустили в Росію, а переслідувати почали учасників Революції Гідності то що це, як не реванш?

Якщо Зеленський невідомо за який кошт і невідомо з якою метою літав в Оман, а переслідують Тетяну Чорновол, яка намагалася знайти відповіді на ці питання. То що це, як не реванш?

Якщо на дебаркадері Коломойського живе Портнов, а влада намагається помститися людині, яка це довела. То що це, як не реванш?

Якщо ДБР фактично керує адвокат Януковича Бабіков, то яка доля чекає на учасників Революції Гідності, на волонтерів та ветеранів АТО/ООС?

Час нарешті зняти зелені окуляри всім українським громадянам. Бо якщо ми не засудимо політичні переслідування сьогодні, то завтра вони прийдуть за кожним із нас.

  1. Зарплати чиновників

Про те, що міністри та їх заступники під ялинку виписали собі захмарні премії знають всі.

Про те, що утримання кортежів, літаків та резиденцій Зеленського за останні півроку обійшлося українським громадянам на 27 000 000 гривень дорожче, ніж обходився Порошенко – про це теж читали.

І навіть про те, що з «видатними анти корупціонерами» нова влада розрахувалася керівними посадами в Укрзалізниці та Укроборонпромі з зарплатами у сотні тисяч гривень – про це теж вже було.

Але на місцях на початку року тисячам лікарів та медсестер, працівникам освіти та культури, навпаки, влада наказала позрізати всі доплати і премії...

Це яскраво свідчить про сучасні пріоритети в державному управлінні, коли замість лікаря та вчителя ставка робиться на бюрократа.

Висновок:

«А какая разніца?» – це сутність сучасної політики Зеленського.

Яка різниця, які прізвища у звільнених міністрів, міністрів які прийшли, які ще прийдуть і які ще може навіть не народилися, якщо сценарій подальшого розвитку подій вже зрозумілий?

Щоправда, нажаль – це сценарій песимістичний для держави, але події прогнозовані.

Впродовж року експерти та опозиція говорили про сценарій, який невдовзі буде розігруватися, з «гарним царем і поганими боярами».

І їх передбачення справдилися.

Експерти казали, що Зеленський навмисно набрав уряд NoName, щоб як тільки рейтинги впадуть, з ними можна було легко попрощатися, зробивши міністрів цапами-відбувайлами.

Так і сталося! А народ це підтримав і сказав: «Правильно! Так їм і треба!».

Раніше розповідали нам про народовладдя, про систему «ліфт», про можливість народу обирати прокурора, прем’єра, будь-якого чиновника, натискаючи на екран телефону, або залишаючи коментар у Фейсбуці.

Де це все?!

Але у мене є оптимізм. Я сподіваюся, що після таких ганебних перших роковин Зеленського, коли він не виконав жодної важливої обіцянки, коли «епоху бідності» він сам же замінив на «епоху виживання» омана перед очима українських виборців розвіється та нарешті розіб’ються зелені окуляри.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн