Вівторок, 06 жовтня 2020 13:51

Російські методи культурного геноциду

Аскольд Лозинський
Російські методи культурного геноциду

За останнє десятиліття Росії вдалося ліквідувати по суті будь-яку організовану українську етнічну спільноту в Російській Федерації, вторгнутися в Україну, силою анексувати частину її території і створити значною мірою заморожений конфлікт.

Методологія, що використовується в усіх інстанціях, є досить простою. Брехня, здирництво, політичний тиск і збройна агресія, незважаючи на світове засудження, яке так ігнорує Росія.

Росія влаштувала референдум за анексію, який був не тільки нелегітимним за міжнародним, українським і російським законодавством, але і проводився зі стволом пістолета біля голів виборців.

Внутрішньо, очищаючи Росію від української етнічної присутності, яку Росія проводила систематично і серйозно протягом останнього десятиліття, московити вдалися до того, що багато хто навіть в Росії назвав «генетичним страхом», (страх, який переходить з одного покоління у друге) накладеним на пригноблених. Сьогодні крім того, що в Росії немає української школи, повноцінних навчальних програм або навіть недільної школи, немає ні української церкви, ні української бібліотеки, ні центральної, ні обласної української організації, навіть викорчовуються місцеві громади, які просто співають або танцюють. Цей культурний геноцид, і саме таким він є, ведеться, здавалося б, лише адміністративно, але результат тяжкий політично і культурно.

Процес такий: українську структуру звинувачують і забороняють за адміністративними надуманими приводами за невиконання вчасно дрібного бюрократичного питання. Подальша діяльність не рекомендується через погрози. Справа перекинута до судів. Керівництво структури в приватному порядку інформують, що якщо вони реагують, відповідають або з’являються в суді, втратять роботу або навіть гірше, щось може статися з ними або їх сім’ями. Звинувачення триває на підставі недотримання вимог. Розгляд за замовчуванням.

На думку лідерів української громади в Росії, близько вісімдесяти відсотків росіян в вважають російську пропаганду проти українців правдивою.

Є ще один елемент цієї російської шаради. За даними останнього перепису населення в Росії було два мільйони українців, тих, хто заявив про себе. Українське керівництво в Росії наполягає, що число в п’ять разів більше. Незважаючи на це, сам Путін неодноразово заявляв, що крім тих двох мільйонів, близько одного мільйона українців іммігрували в Росію з початку війни.

Росії було б важко спробувати пояснити Раді Європи або Організації Об’єднаних Націй відсутність будь-якої інституції або структури для етнічної спільноти в три мільйони, тобто принаймні третьої за величиною в Росії, якогось типу реквізиту або структури, навіть уявної. Тому російський уряд організував в Росії у 2012 році неурядову організацію українців (тобто уряд організував неурядову – яка іронія?), яка мала на меті представляти українську етнічну меншину в Путінській президентській раді національностей РФ. Голову обрала держава. Пізніше той голова побив керівника Бібліотеки української літератури у Москві. Його поліція не змогла арештувати, бо він сидів у Путіна за дверима.

У російському суспільстві чи політиці немає нічого незвичайного. За президента Путіна російський уряд (!) організував більше десяти років тому неурядову (!) правозахисну організацію в Росії, яка неодноразово з’являлася в Організації Об’єднаних Націй, немов легітимна. Поки є люди, які сприймають російську дезінформацію і проповідують її, Росія буде проводити свою давно перевірену методологію брехні, підступу і насильства.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн