Вівторок, 13 жовтня 2020 12:35

Патріотичне виховання – насамперед

Тарас Рондзістий
Патріотичне виховання – насамперед

9-11 жовтня в Переяславі відбувся семінар для виховників і тренерів гри «Джура». Це черговий етап у творенні і розбудові Школи виховника джур, що став ще одною ланкою системи національно-патріотичного виховання української молоді.

Започаткована на Закарпатті в Осії у лютому 2010 року, як перспективний напрямок діяльності організаторів гри з метою забезпечити новий якісний її рівень, Школа виховника джур тривалий час перебувала у пошуку найбільш ефективної моделі функціонування. Ініціативи Миколи Бігуса заклали ідейну основу школи. Далі їх втілювали і поширювали адепти гри «Джура» Анатолій Грива, Олег Бондарчук, Олег Юрченко, Віктор Павлів, Борис Скребцов, Владислав Ладигін, Сергій Гуцалюк, Микола Тирик та інші. Відсутність власних кадрів і фінансової бази в організаторів змушували залучати відповідні ресурси в системі освіті, що призводило до компромісів, які уповільнювали розвиток гри як нової виховної системи.

Щаслива нагода проявити самостійність у пошуку слухачів і вишкільної програми Школи з’явилась у 2012 році, коли зусиллями сумівців Людмили і Олега Юрченків була отримана фінансова допомога Фонду Богдана Гаврилишина. Більше десяти вишколів створили нові можливості розвитку гри і Школи виховників джур. Також стало зрозуміло, що відсутність коштів не є головною перешкодою на шляху набуття нової якості гри. Потрібні були нові ідеї, підходи і бачення перспективи. Головним завданням стала необхідність не на словах, а на ділі перейти до домінування виховного аспекту гри над змагальним.

У 2018 році розробляється за сприяння пластунів Юрка Юзича і Миколи Бігуса нове положення про гру, а разом з цим активізується робота Школи з метою забезпечувати підготовку фахівців, здатних до реалізації вимог нового положення. Протягом двох років розробляються методичні матеріали і проводяться відповідні вишколи з підготовки виховників і тренерів. Восени 2019 року в Тернополі відбувся перший випуск ШВД. Більше 40 випускників були рекомендовані для роботи з молоддю в навчальних закладах. Але це лише «крапля в морі» від існуючої потреби. Для вирішення кадрової проблеми необхідно було організовувати цілу мережу навчальних центрів від всеукраїнського рівня до міського.

Вже у 2019 році на Київщині випускники Школи Ірина Личак, Люба Котяй, Руслан Трегуб, Олена Павліченко, Олександр Литовченко, на Слобожанщині Віталій Янов, Сергій Тиндик, Марина Баша і Григорій Савенко, на Сумщині Віталій Сущенко проводять обласні тренінги. Водночас відбувається розбудова самої Школи. Починає свою діяльність Референтура при ШВД. Зусиллями референтів Марини Баші, Євгена Нестеренка і працівників Укрдержцентру НПВ Дениса Бондарчука, Тетяни Марченко та інших завершується робота над методичними рекомендаціями з реєстрації куренів, розвитку куренів і умов та порядку проведення семінар-тренінгів для виховників. Влітку ці документи затверджуються директором Сергієм Недільком і поширюються його закладом – Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. В середині вересня за сприяння керівника експертної групи Міносвіти Юрія Демедюка з’являється наказ про проведення гри «Джура» у новому2020/2021 навчальному році.

Таким чином створюються сприятливі умови для розвитку гри і чергового кроку вперед – проведення тренінгу із залученням вчителів міських шкіл. Теоретично система підготовки фахівців набуває завершеної форми, а практична робота з її втілення шляхом організації семінарів-тренінгів в містах може стати прикладом для наслідування по всій Україні. В цьому є значимість і перша відмінність семінар-тренінгу для виховників і тренерів в Переяславі.

121515011 984147275397362 804958280843803147 n

Другою особливістю стало його проведення з ініціативи та організаційного і фінансового забезпечення громадською організацією «Молодіжний клуб «Джура», яка діє і бере участь в грі понад десять років. Раніше Клуб організовував семінари за фінансового і організаційного сприяння установ і закладів освіти або патріотичних організацій: Центру національного відродження, СУМ в Україні, НСОУ Пласт, Молодіжного Націоналістичного Конгресу, Національного альянсу, дитячо-юнацького товариства «Січ» тощо.

У 2020 році Молодіжний Клуб Джура став на шлях самостійного вирішення питань фінансування своїх заходів. Два його проекти брали участь у конкурсі Мінмолодьспорту і сьогодні отримують часткове фінансування з державного бюджету. Центр національного відродження спільно з Укрдержцентром НПВ цього разу є лише опікунами з реалізації проектів Клубу. Сподіваємося до заходів Клубу з розумінням будуть ставитися представники місцевих органів влади. Прикладом цьому є дії Департаменту освіти і науки Київської облдержадміністрації, який очолює Жанна Осипенко. Безумовно, у підсумку очікується не тільки успішне проведення заходів, але й налагодження комунікацій активістів Клубу з освітянами на рівні шкіл та створення нових осередків Клубу в містах.

Немає сумніву, що переяславські учасники семінару переймуть естафету в організаторів тренінгу і набуті знання будуть реалізовувати у своїх школах і залучати до спільної української справи інших небайдужих переяславців.

Отже, не зупиняймося на досягнутому і йдемо вперед.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн