Субота, 03 липня 2021 06:12

Технологія брехні і наклепів

Ігор Лосєв
Технологія брехні і наклепів

У пропагандистській війні Кремля проти України пауз не буває. Одна брехлива ідея змінює іншу

Усе це нагадує хитрощі російської сторони після знищення малазійського авіалайнера. Яких тільки версій не підкидала Москва світовій спільноті, щоб приховати простий факт: саме її люди, саме російською ракетою збили пасажирський літак і позбавили життя майже 300 невинних жертв.

У пропаганді РФ немає не лише правди, а й елементарної логіки. Утім, логіка пропагандистам тільки заважає, й вони її люто ненавидять. Одне з найважливіших їхніх завдань полягає в тому, щоб відбити у споживачів своєї інформаційної продукції «погану звичку» мислити логічно, схильність зіставляти факти, порівнювати різні повідомлення й узагалі ставити будь-які заяви перед судом розуму.

Найяскравішим втіленням такої позиції є діяльність найнахабнішої, найбезсоромнішої й, мабуть, найвисокооплачуванішої пропагандистки Кремля Марго Симоньян. Нещодавно вона запустила в обіг ще одну ідею, яка, мабуть, стане популярною в російському ідеологічному цеху. Ця примітивна брехня формулюється так:

«Україна напала на Донбас». Звісно, це спроба замаскувати й виправдати те, що саме РФ напала на Україну, й зокрема на український Донбас. Донбас – невід’ємна частина України. Держава не може напасти сама на себе.

А далі брехня пішла по висхідній. Симоньян видала ще одну дику й алогічну тезу: «На Донбасі жили наші люди, росіяни, російськомовні».

Цікаво, за яким правом Симоньян і її Кремль ототожнюють «російськомовних» з Росією і росіянами? Більше ніде у світі такого маразму не залишилося. Майже вся Латинська Америка говорить іспанською, але нікому не спаде на думку назвати мексиканців, кубинців, аргентинців іспанцями. Ніхто не назве англійцями англомовних громадян США і Канади, Австралії та Нової Зеландії, Південної Африки та Індії.

Такий ідіотизм процвітав лише у Третьому рейху. Там теж вважали, що мають право брати під свою опіку німецькомовних ельзасців, австрійців і швейцарців. Там теж вважали, що всі, хто говорить німецькою, мають жити в одній країні – Німеччині.

А нині в Москві переконані, що всі росіяни та «російськомовні» зобов’язані разом з країнами, де вони живуть, увійти до складу Росії. У РФ постійно повторюють старі, викриті історією тези. Вигадати щось нове вони не здатні. І в цьому наше щастя. Хоча деякі нові прийоми «гібридної» агресії проти нашої країни у них з’являються. Наприклад, путінська ідея паспортизації українців і білорусів на основі «самоідентифікації». Тобто роздати російські паспорти мільйонам громадян України. Тоді Україну не доведеться завойовувати, а перед усім світом можна буде заявити, що українці прагнуть жити в Росії, а тому і їхня територія має належати Росії. Звичайно, у нас знайдеться кілька негідників і зрадників, які ці паспорти візьмуть. Негідники й зрадники є скрізь. Один наш політик розповідав, що він розмовляв на цю тему з сенатором Джоном Маккейном, який йому сказав:

«Ти думаєш, зрадники є тільки у вас? У нас їх теж вистачає. Якби російські танки з’явилися біля озера Мічиган, чимало людей вийшли б їх зустрічати з квітами та російськими прапорами». Істоти подібного роду є скрізь. Але дуже багато залежить від позицій і дій держави. Не впадати в безсилля, в пустопорожню балаканину треба державі Україна, а припинити чергову агресію ворога. Необхідно отримання паспорта країни-агресора українським громадянином під час війни прирівняти до державної зради. З усіма наслідками, що випливають звідси для нього...

Ну а «зелені» нічого не змінюють в «управлінні» нашою країною. На телеканалі «Україна-24» ведуча Наталя Влащенко запитала «слугу народу» Мар’яну Безуглу, яка є заступником голови комітету оборони та безпеки ВР, про те, скільки країн входять до складу НАТО. Питання зовсім безневинне, тим паче що перед цим Безугла натхненно воркувала про те, як Україна прийде в НАТО. Відбувся конфуз: Безугла не змогла відповісти. У цьому всі «зеленіти», які чомусь вважають, що можна керувати країною, не знаючи елементарних речей, азбучних істин...

Багато наших ЗМІ з радістю повідомляють про скасування карантинних заходів в Україні. Рано зраділи. Міністр Ляшко сказав, що восени на нас чекає потужна хвиля коронавірусу. Експерти стверджують, що до нас прийде індійський штам і масова смертність. Штам цей проникне через Росію, окуповані Крим і Донбас. Думаю, що треба щільно закривати кордон. І не варто звертати увагу на крики «про права людини», які вже давно використовуються для політичних спекуляцій. Головне право людини – це право на життя. А мільйони українців можуть це право втратити. Але Зеленський навряд чи наважиться на такі заходи проти пандемії...

На тому ж каналі «Україна-24» відомий політичний «мандрівник», що втратив трибуну в медіа-холдингу Медведчука-Козака, Дмитро Співак оцінював виступ нардепа Микити Потураєва у ВР щодо фракції ОПЗЖ. Співак чомусь почав ставити Потураєву психіатричні діагнози, називаючи його «напівбожевільним». Ех, підведе Співак телеканал «під монастир»... Потім фігурант дуже критикував секретаря РНБО Данилова за те, що той не висловив глибокого співчуття з приводу повені в Криму. Слід зауважити, що багато трагедій у Криму пов’язані з російським колоніальним управлінням, про що Співак, звичайно, не скаже... Окупанти за 7 років не відремонтували інфраструктуру, ведуть варварське будівництво у заповідниках, вирубують кримські ліси, давно забули про підтримку в порядку зливової каналізації. Ніколи за України ніякі стихійні лиха в Криму не мали таких тяжких наслідків. Ще нещодавно деякі російські пропагандисти легковажно писали на плакатах:

«Хоч камені з неба! Ми в Росії!» Так, це Росія, і сезон каменів з неба ще далеко не в розпалі...

Маріонеткова промосковська влада в Криму була абсолютно неготовою боротися зі стихійним лихом.

Співак переживає, що позиція Данилова погано вплине на настрої кримчан. Ці настрої можуть бути якими завгодно, навіть на 100% проукраїнськими. Але доти, доки в Криму стоять російські війська, ці настрої не мають ніякого значення. А як довго російські війська будуть у Криму – залежить не від них, а від української держави та її керівників.

До речі, ще про Крим. В ефірі «України-24» якась журналістка з-за океану, судячи з усього росіянка, поставила запитання Арсенію Яценюку. Ну, мовляв, завтра Путіна може вже не бути, але й Навальний та інші російські демократи вже сьогодні заявляють, що Крим так просто повернути Україні не можна. Як Яценюк на це дивиться? Мені це абсолютно нецікаво, я бачив, як він дивився 2014 року... Але що мене вражає в цій специфічній російської «логіці» – можна «так просто» захопити чужу територію, а так само «просто» повернути її законному власнику ніяк не можна... Росія реагує лише на силу, все інше не справляє на неї ніякого враження. Нехай зрозуміють це наші телевізійні й парламентські базіки...

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн