Понеділок, 18 квітня 2016 09:44

«Три українські спроби» в трилогії історика Валентина Мороза «Україна у двадцятому столітті»

Ярослав Тимчак, Андрій Сова
«Три українські спроби» в трилогії історика Валентина Мороза  «Україна у двадцятому столітті»

15 квітня 2016 р. в актовій залі Львівського державного університету фізичної культури (вул. Костюшка, 11) відбулася презентація третьої, заключної книги трилогії «Україна у двадцятому столітті» відомого українського історика і дисидента, професора Львівського державного університету фізичної культури Валентина Мороза (перша книга побачила світ у 2005, друга – 2012 рр.).

Захід був організованим представниками ЛДУФК спільно з Львівським обласним будинком учителя.

Оскільки Валентин Мороз планував закінчити і видати третю книгу до свого 80-и річчя, презентація відбулася у день цього ювілею, бо як часто стверджує історик: «Нікого не цікавлять добрі наміри, усіх цікавить добра продукція!». Тому презентацію третьої книги Мороз вважав найкращим для себе дарунком.

І презентація третьої книги, і 80-и річний ювілей знаного історика привернули увагу громадськості. Привітальні слова на адресу ювіляра пролунали з уст заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Юрія Підлісного, заступника начальника управління з фізичного виховання і спорту ЛОДА, секретаря Львівського відділення НОК Оксани Вацеби (при цьому були вручені привітальні грамоти від цих установ).

Після представлення книги і автора, які здійснив відповідальний за виховну роботу в університеті Ярослав Тимчак та промови самого Валентина Мороза, виступи продовжилися. Добрі слова про книгу, її особливе місце серед існуючих пострадянських видань з історії України, і чин самого автора, як учасника і символу руху опору 60–70-их років говорили: громадський діяч, історик, директор ЛОБУ Володимир Парубій; представник українського педагогічного товариства «Рідна школа» Петро Пітила; від делегації з рідного села Валентина Мороза – Холонів Іван Хвещук; почесний ректор ЛДУФК Мирослав Герцик та інші учасники події.

Вихід у світ третьої книги дає можливість осмислити і оцінювати вже і цілісну працю – трилогію історика Валентина Мороза «Україна у двадцятому столітті», яку автор вважає найважливішою працею свого життя. Передмову до третьої книги як і до двох попередніх написав Андрій Парубій, який на даний час є головою Верховної Ради України.

Третя книга охопила період в історії України від 1953 до 2000 року. Особливо цікавим у праці є представлення автором руху шестидесятників до якого належав і сам Валентин Якович, а також, його бачення подій становлення української держави у 90-х роках XX століття.

Історію України у ХХ столітті Валентин Мороз розглядає як «три українські спроби», маючи на увазі три українські національно-визвольні революції у боротьбі за власну державу. Пояснюючи свою авторську концепцію у третій книзі він пише:

«Оскільки в історичній літературі цей термін не є загальноприйнятим, мусимо зупинитись на цьому аспекті ще раз.

Тут взяте за основу порівняння з історією наших західних сусідів – Поляків. Після того, як Польща втратила свою державність в кінці 18-го століття, відбулося шість польських спроб відновлення державності: від повстання Костюшка аж до повстання 1905 року. І всі ці спроби закінчувалися невдачею. І аж сьома, як у казці, спроба 1918 року закінчилась відновленням польської, державності! В нашій, українській, історії все відбулось за три рази (теж казкове число: “Бог любить трійцю…”). Перша українська спроба – це липень 1917 року, коли Українці реально взяли владу в руки на своїй території, а 22 січня 1918 року й офіційно відокремились від Московської імперії. Ця – перша – спроба забезпечила в результаті трирічне існування української державності: з 1917 до 1920 року.

Друга українська спроба – це проголошення Карпато-Української Держави в Хусті 15 березня 1939 року, з наступним Актом 1941 року у Львові плюс довголітня підпільна боротьба УПА аж до початку 50-х років минулого століття.

І нарешті в 1991 році – Третя українська спроба! Це був уже не якийсь “суверенітет-вінегрет”, а реальне відділення од Москальської імперії. І, так само як польська сьома спроба, так само й наша третя спроба є остаточною. З її часу пройшло вже 24 роки – майже чверть Століття – але українська державність уже не збирається зникати. Звичайно, імперський центр ще довго буде жити мріями про повторне загнання України у москальську клітку. Але…

Пройшло вже не п’ять хвилин, а двадцять п’ять літ! І Україна вперто тримається на мапі світу. Тобто, кожний, хто вміє думати, зрозумів, що Україна – це вже не мрія, а реальність назавжди».

Трилогія історика Валентина Мороза «Україна у двадцятому столітті» і його авторська концепція «погляду на історію «українськими очима»» є особливо потрібною українській спільноті сьогодні в часі російської імперської агресії проти суверенної України.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн