Четвер, 31 березня 2022 05:54

Сиресь Боляєнь: «Розвал Росії неминучий, і процес вже пішов»

Роман Малко
Сиресь Боляєнь: «Розвал Росії неминучий, і процес вже пішов»

Чи загрожує російсько-українська війна розпадом самої Росії і чи отримають поневолені народи імперії шанс на визволення, Тижню розповів Інязор (головний старійшина) ерзянського народу, співзасновник громадського руху “Вільний Ідель-Урал”, учасник Майдану і ветеран АТО Сиресь Боляєнь.

Про слабкість Росії

Наскільки великою є загроза, настільки великими є й можливості, котра вона відкриває. Ані виведення військ, ані повернення Криму, чи навіть вбивство Путіна не стануть перемогою для України. Перемогою для України стане лише дезінтеграція Російської Федерації.

Російська Федерація, згідно визначення Дарона Аджемоґлу та Джеймса Робінсона, авторів бестселера «Чому нації занепадають», є екстрактивною системою. І сьогодні нею керують, скажімо так, не розумні, а лояльні — ті, що вміють подобатися. Багато українців демонізують Путіна: він, мовляв, розумний, а в Росії — розвинута державна система. Насправді – ні. РФ слід сприймати лише, як недогризок Радянського Союзу. СРСР був в рази міцнішим, мав більше зав’язків та друзів, але й він розвалився. РФ успадкувала більшість причин його розпаду. Якщо СРСР складався з союзних республік, то РФ – з національних. І це одна з причин російської агресії. Адже саме Україна є прикладом для національних республік РФ, що жити можна без Москви і без Путіна. За радянських часів їх лякали: та як ви будете без Росії, без Москви? Але зараз національні республіки бачать, що про вихід з СРСР ніхто не шкодує: ані країни Балтії, ані Україна, ані Грузія — ніхто.

Про національні рухи у РФ

Тому перебільшувати силу та міць «русских» я б не став. Їхня ахіллесова п’ята — це якраз національні республіки. Процес розпаду Російської імперії почався на початку минулого століття. Більшовики врятували імперію за допомогою привабливої ідеї та жорсткої експлуатації. Горбачов також намагався врятувати її — за допомогою федералізації. Це була непогана ідея. Він хотів надати права суб’єктів навіть областям, але це б знищило Росію як імперію. Тому на зміну йому прийшли інші люди, на зразок Путіна. Вони теж намагаються врятувати імперію, але це марні зусилля. Відтягнути її кінець можна, але врятувати – ніяк.

Сьогодні в Росії знімають пропагандистські ролики, на кшталт «Я армянин, но я русский», «Я мордвин, но я русский». А цей бумеранг обов’язково повернеться — і нам це треба підтримати. Бо якщо “русские” — це державотвірний народ, то значить це “русские” нападають, “русские” вбивають — не татари, не башкорти, не удмурти. І якщо ти хочеш бути “русским”, тоді маєш нестий й відповідальність за злочини. Таким чином, ми повинні підтримати ці слабкі національні рухи. Підказати їм, що ти, наприклад, башкорт, мокша, а не якийсь там “русский”. Ти зберігав свою ідентичність протягом 900 років не для того, щоб разом з “русскими” загубити свій народ.

idelural

 

Про ядерну зброю

Що ж стосується ядерної зброї, яку вважають запобіжником від розпаду Росії, то варто нагадати, що СРСР теж мав багато ядерної зброї, але вона його не вберегла. Росія вже практично нежива. Серед тамтешньої верхівки насправді немає ідейних борців. Відповідно, і людей, які хочуть помирати невідомо за що, теж немає. І якщо їм запропонувати щось взамін ядерної зброї, вони просто її віддадуть. Тому варто тиснути і тиснути. Можливо не Україні, але тим хто може це робити, можуть домовлятись про передачу ядерного арсеналу, чи його купівлю.

 

У будь-якому випадку, Заходу слід зрозуміти, що розвал Росії неминучий, і процес вже пішов. Знаю, що багато західних аналітиків і журналістів зі скепсисом сприймуть мої слова. Зрештою, ще за кілька місяців до розвалу СРСР президент Буш їздив до Києва переконувати українців в необхідності зберегти СРСР. Однак, імперію це не врятувало. Дуже не хотілося б, щоб Захід знову взявся рятувати Росію і пролонгувати її існування в надії перевиховати ґвалтівника і канібала. Настав час звільнити народи Росії від тиранії та страждань. Це принесе полегшення не лише їм, але й сусідам Російської Федерації, та й цілому світові.

Від редакції. З початком повномасштабної російсько-української війни Сиресь Боляєнь вступив до лав Територіальної оборони Києва. 4 березня 2022 року він оприлюднив відеозвернення, у якому закликав ерзян готуватися до колапсу Російської Федерації і проголошення Ерзянь Мастор — незалежної держави ерзянського народу.

tyzhden.ua

 

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн