П'ятниця, 22 квітня 2022 16:19

Леся Голик: «Сумівці активні на багатьох фронтах»

Настя Віль
Леся Голик: «Сумівці активні на багатьох фронтах»

Сьогодні вся нація складає великий іспит. Сьогодні нація напружила м’язи і докладає максимум зусиль для вигнання ворога. У кожного своя ділянка роботи, у кожного свій фронт. Суспільство – як великий мурашник. І на передовій – патріотична молодь.

Сьогодні про діяльність розповідає Голова Крайової Управи Спілки Української Молоді в Україні Леся ГОЛИК.

– Знаємо, що СУМ в Україні активно діяла саме як виховницька організація. Тепер ви, як організація, в час війни, значно змінили акценти своєї роботи, зрештою, як і інші патріотичні структури.

На черговому засіданні Крайової Управи СУМ в Україні, ще в січні, ми впритул підійшли до теми війни, а також обговорили як ми діятимемо у разі повномасштабної агресії.

Проговоривши кілька сценаріїв, вирішили, що у разі чого, першочерговим завданням буде надати допомогу сумівцям з потенційно небезпечних регіонів. Наступний крок інформаційна діяльність, зокрема у соціальних мережах. Тому ми багато комунікували з осередками та створили базу сумівців зі сходу та півночі, які будуть потребувати житла, та базу сумівців з західного регіону, які будуть готові прийняти до себе потребуючих.

– Тобто про військову та тактичну допомогу ви тоді ще не думали?

Власне, ні, але завдяки сумівцям, які 24 лютого пішли до військкоматів і стали зі зброєю до оборони країни в військових структурах (а таких чимало), вже в кінці лютого зорганізували і передали військовим автомобіль, який був придбаний сумівцями з Естонії. А вже в березні перше авто, придбане за кошти, зібрані на міжнародний пайпал Світової Управи СУМ, поїхало до сумівців на передову.

Станом на сьогодні ми відправили понад 10 автомобілів, придбаних за сумівські кошти, в підрозділи, де воюють сумівці. Також ми займаємося волонтерством, придбали і передаємо за можливістю і потребою бронежилети та шоломи, рації та медичні аптечки, турнікети, продукти та інше необхідне спорядження.

– А як ви організовуєте вашу роботу?

Логістика та комунікація стали важливими точками нашого волонтерства в цій війні. В перші дні наші сумівці почали об’єднуватись за родами діяльності та сферами, і працювати групами за напрямками: займалися перевезеннями через кордон та по Україні, сортували ліки, працювали на місцях у гуманітарних штабах, проводили інформаційні кампанії та акції.

З потреб постали групові чати: амуніція (пошук тканин, пошиття спорядження та одягу), транспорт (логістична мережа, пошук варіантів довантаження та перевезення речей в усі куточки України), медицина (все, що стосується ліків: запит та пропозиція). Крім того, діє загальний чат для усіх дружинників СУМ. І, серед іншого, його роль буває у відповідях на питання: «Київ, всі цілі?», «Дніпро, ви як?», в дні, коли ворог активізовується в тих регіонах.

Коли ми планували поселення і складали списки, то Київ ми не враховували. А в перші дні саме зі столиці було багато сумівців, які потребували прихистку на коротший чи довший час. Так, у Тернопільському, Львівському та Калуському осередках мешкали сумівці з Києва, Миколаєва та Краматорська, приймали й мешканців Чернігова та інших міст, де точилися бої.

– А інформаційна та інша діяльність? Вдалася?

Так, ще в перший тиждень ми запустили кілька проектів, які тривають досі: щоденний інформаційний обіжник з відгуками сумівців з гарячих точок, що надсилався усім Крайовим Управам СУМ, створили сторінку в інстаграмі, де публікували дані 16-ма мовами…

Також, на третій день вторгнення, розпочали онлайн сходини для молодшого юнацтва, вечірню казку онлайн та недільні духовні науки.

Тож сумівці активні на багатьох фронтах.

 

– Знаємо, що світовий СУМ активно включився в збір допомоги Україні.

Окрім великої підтримки Світової Управи СУМ, яка постійно збирає кошти, які СУМ в Україні витрачає на нагальні потреби, європейські осередки надсилають гуманітарні вантажі, які ми розвозимо за потребою, окремі осередки та Крайові Управи роблять просвітницькі акції та збірки коштів, які також передають нам. За що їм щира вдячність від нас та багатьох українців.

– А як сьогодні виглядає ваша робота?

Станом на зараз, у нас діють склади для сортування та зберігання речей у Стрию та Калуші. Налагоджена робота з довезення вантажів через кордон та по Україні. Співпрацюємо в цьому плані з Естонським СУМом і регулярно купуємо автомобілі для бійців. Закуповуємо регулярно медичні аптечки та спорядження, відправляємо гуманітарну допомогу у звільнені села Київської та Чернігівської областей, у Харків, Дніпро, Запоріжжя, Краматорськ та інші міста. Ведемо виховницьку та інформаційну діяльність. Налагоджена робота з виготовлення енергетичних батончиків у Калуші. Також дружинники та юнацтво долучаються до волонтерської роботи у різних проектах поза СУМом.

Кожен робить, що може і як може, спільно наближаючи нашу перемогу з кожним днем. Адже в нашому сумівському гімні є такі слова: «Гордо несім нашу славу нині сумівця, завтра бійця за Українську Державу!» От те «завтра» вже є тепер для нас і для всіх українців.

– Честь України! Готов боронити!

275108565 4804628922975707 7373132113072576811 n

На фото: 24 лютого 2022 року. Мар’їнка, Донбас. Перший день війни. Наші хлопці тримають ювілейний прапор СУМ. Як тримають в руках і нашу перемогу.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн