Вівторок, 29 травня 2018 12:38

У Новоград-Волинському згадували про похідні групи ОУН

Станіслав Федорчук
У Новоград-Волинському згадували про похідні групи ОУН

До Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму завітала делегація Української видавничої справи, спільно з головою правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини» Станіславом Федорчуком. Причиною для відвідин стала презентація одразу двох достатньо рідкісних та унікальних видань – художнього роману Ольги Мак «Каміння під косою», присвяченого Голодомору 1932-1933 років, а також спогадів Миколи Климишина, легендарного учасника Руху Опору, в’язня Освенціму та близького товариша Степана Бандери, які були видані наприкінці 1970-х років та на початку 1980-х і є справжньою бібліографічною рідкістю.

Під час презентації художнього роману Ольги Мак, однієї з небагатьох українських письменниць діаспори, які були удостоєні честі номінуватися на Нобелівську премію з літератури, виступив Ярослав Іляш, директор Української видавничої спілки, а також Станіслав Федорчук. Повість «Каміння під косою» за авторства Ольги Мак, видана завдяки благодійній ініціативі пані Лариси Кий з Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України (США). Книга була передана безкоштовно до бібліотек всіх навчальних закладів міста Новограду-Волинського.

За сприяння української діаспори бібліотеки Новоград-Волинського отримали цінні книжкові подарунки. Зокрема, завдячуючи добродію Петру Мицаку з Канади Новоград-Волинська центральна міська бібліотека отримала в дарунок цілу добірку художньої та документальної літератури, присвяченої Визвольним змаганням, геополітиці, окремим діячам української Революції та УПА.

Окремо слід зазначити, що презентація споминів Миколи Климишина «В поході до волі» спровокувала жваве обговорення історичних подій початку 40-их років минулого століття, що відбувались на території Звягельщини. Говорили про північні похідні групи ОУН, що їх очолював Микола Климишин, встановлення влади у Звягелі та аналогії і перегукування з сучасними подіями. Авдиторія слухачів була активна та вдячна. На заході були присутні ветерани російсько-української війни. У Новоград-Волинському розташована військова частина 30-ої окремої гвардійської механізованої бригади та створена спілка ветеранів АТО. Тому питання законів військового часу для слухачів було дуже актуальним.

Заходи були організовані Новоград-Волинським осередком Всеукраїнського Братства ОУН-УПА, за підтримки місцевих політичних та громадських організацій.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн