Середа, 08 серпня 2018 10:04

Вшанували пам'ять провідного діяча ОУН Дмитра Мирона – «Орлика»

Тетяна Бідзіля
Вшанували пам'ять провідного діяча ОУН Дмитра Мирона – «Орлика»

29 липня у рамках відзначення 76-ї річниці з дня смерті провідного діяча ОУН Дмитра Мирона – «Орлика» (5.11.1911 – 25.7.1942) у селі Рай відбулися заходи, організовані працівниками Народного дому.

Поминальну панахиду за упокій душі українського Героя, колишнього учня Бережанської гімназії, провідного діяча ОУН, одного з ідеологів українського націоналізму Дмитра Мирона – «Орлика», який народився в селі Рай, відслужив отець Олег Дідух. До погруддя славного земляка присутні поклали квіти й лампадки.

Учасники заходу говорили про надзвичайний героїзм Дмитра Мирона, зокрема про його легендарний твір «Ідея і Чин України» (1940 р.), виданий у підпіллі під псевдонімом Максим Орлик, що кілька десятиліть перебував у таємних «спецхранах під московським караулом у тюрмі» за № 7612, уперше перевиданий в Україні 2001 року Віктором Рогом з нагоди 90-ліття з дня народження Дмитра Мирона.

«Ідея і Чин України» – важливий історичний документ політичної думки визвольного руху, найбільш ґрунтовний і докладний популярний виклад  ідеології, теорії, тактики та мети українського націоналізму 30-х років минулого століття. У своїй праці автор показує глибинне коріння, органічність і традицію українського націоналізму, історичний шлях його боротьби й утвердження, викладає його світогляд і мету.

«Нація – це вищий ступінь розвитку народу. Це ідейно-політичне оформлення й завершення народу. Нарід стає нацією, коли витвориться у нього спільна воля й ідея творити власне життя, політично себе оформити, коли усвідомить собі своє історичне покликання… Нація – це не лише біологічно-психологічний, суспільно-історичний і духовно-етичний твір, але це також політичний твір, що проявляється у волі й здібності керувати самим собою, творити власне самостійне життя, творити власну державу. Тільки через державу нація виступає як самостійний предмет історії, як суверен. Нація є джерелом і підставою найвищої неподільної державної влади»,– наголошував Д. Мирон.

img 8132

Невеликий наклад цього видання швидко вичерпався, тож до 75-річчя загибелі автора та ювілею УПА працю було перевидано знову.

Діяльність «Орлика» і нині досліджується науковцями й політиками. Публікації про відомого націоналіста можна знайти у виданнях «Бережанська Земля», «Бережанська гімназія», тематичних збірниках, ЗМІ, Інтернеті. Про громадсько-політичну й журналістську діяльність референта Крайової Екзекутиви ОУН, публіциста Дмитра Мирона можна дізнатися з інформаційних джерел у музеях, гімназії, архівах. У Бережанському краєзнавчому музеї, зокрема, є світлина пластового оркестру, учасником якого був Д.Мирон, фотокопія обкладинки журналу «Ідея і Чин» (видавництво Проводу ОУН, 1942) й інші цікаві експонати.

Патріотична громада Бережанщини пишається тим, що 1997 року в столиці України на стіні Національної опери України, поблизу місця загибелі Дмитра Мирона-Орлика на його честь встановлено меморіальну дошку, що увічнює пам'ять про знаменитого земляка, з написом: «На цьому місці від рук гестапівських агентів загинув Крайовий Провідник ОУН на східноукраїнських землях Дмитро Мирон «Орлик».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн