Вівторок, 18 травня 2021 18:42

Постав пам’ятник отаману Блакитному

Григорій Жибак, УІС
Постав пам’ятник отаману Блакитному

До сторіччя з часу героїчної смерті (9 травня 1921 р.) командира Степової дивізії, отамана Холодного Яру Костя Степового-Блакитного у Кривому Розі йому урочисто встановили пам’ятник.

Гранітна фігура юнака, який стоїть біля коня, сягає двох метрів. Відкрили скульптуру в Парку будівельників, що в Металургійному районі. Автор ідеї і організатор її втілення, голова правління Громадянського клубу «Український час» Володимир Стецюк повідомив, що пам’ятник виготовили та встановили коштом благодійників.

Скульптор Олександр Канібор наголосив:«Це жива людина – Кость Юрійович Пестушко, який став очільником національної визвольної боротьби українського народу проти більшовиків».

Костянтин Пестушко, знаний як Кость Степовий-Блакитний, посідає чільне місце з-поміж військових діячів періоду визвольних змагань 1917-1921 років.

Маючи неабиякі військові знання та хист, травнем 1920 року створив Степову дивізію, яку й очолив. Із московським окупантом боровся партизанськими методами. Також був одним із організаторів повстання весни-осені 1920 року на Херсонщині, Катеринославщині, Київщині.

Після об’єднання з Холодноярськими збройними силами Костя Блакитного було обрано отаманом Холодного Яру. Проте, вже через місяць, склав повноваження отамана і повів Степову дивізію в Катеринославську губернію. Діяв успішно. Загинув у рідному селі Ганнівка під час бою з криворізькими чекістами.

У видавництві «УВС» готуються до друку спогади про Степову дивізію, про отамана Блакитного та його соратників, зокрема про Віру Бабенко, рідного брата отамана Федора Пестушка (Юрко Степовий) «Зв’язкова Віра» і в «В херсонських степах».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн