П'ятниця, 02 липня 2021 10:23

У столиці відзначили 80 років Акту відновлення Української Держави

Григорій Жибак, УІС
У столиці відзначили 80 років Акту відновлення Української Держави

30 червня вісімдесят років тому у Львові Організація Українських Націоналістів з-під стягу Степана Бандери проголосила Акт відновлення Української Держави.

З нагоди ювілею у багатьох містах країни відбулися святкові заходи. У Києві, в інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, з ініціативи ОУН (б) урочисто вшанували цю дату.

До присутніх, які вщерть переповнили зал, із вступним словом через відозв’язок звернувся Голова ОУН (б) Стефан Романів, який привітав із видатною датою в історії українського державотворення.

Модератор урочистого заходу, керівник Центру Національного Відродження Тарас Гребеняк запросив до слова професора Івана Патриляка, який у своїй лекції докладно розповів про події того часу. Про чинники, які зумовили проголошення Акту відновлення, як і за яких умов відбувалася ця подія і яке її значення в історії України.

Професор Патриляк наголосив, що Акт проголошення відновлення української держави бере початок ще від перших визвольних змагань, з часів Першої світової війни, «які не розв’язали фундаментальної проблеми українського буття, проблеми наявності Української Держави».

Також було виокремлено факт, що небагато є народів, які б заплатили таким великим числом жертв за свою Незалежність. Україна втратила сотні тисяч людей, які пішли на свідому самопожертву.

Професор Сергій Квіт детальніше розповів про три спроби українських націоналістів створити уряди незалежної України. Перша – це Карпатська Україна, друга – 30 червня 1941 року у Львові і третя – Українська Головна Визвольна Рада у 1944 році. І щоразу вони стояли на державницьких позиціях, себто не було спроб створення партійного керівництва. Політичні кроки націоналістів були відповідальними. Вони керувалися національними інтересами.

Далі було презентовано книги Ярослава Стецька «30 червня 1941 року» та «Київ проти Москви» і «Перспективи української революції» Степана Бандери. Віктор Рог та Юрій Сиротюк розповіли про їхню роботу над виданнями та їхню роль, зокрема й на сучасному етапі. Аби спростовувати багаторічні міфи ворога про ОУН, про визвольну боротьбу українського народу, треба перевидавати першоджерела, бо «ми стоїмо на плечах тих, які були перед нами».

Також Віктор Рог подякував організаторам заходу, наголосивши, що відзначення відбуваються й в інших містах України та в діаспорі.

Насамкінець усі охочі могли придбати книги із факсиміле Ярослава Стецька та печаткою УДП, надані спеціально для цієї події Степаном Брацюнем.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн