Середа, 11 серпня 2021 12:19

Гідно вшанувати УПА

Тарас Рондзістий
Гідно вшанувати УПА

У цьому році організатори гри «Джура» під час проведення її всеукраїнського етапу для середньої вікової групи джур – «Інгульська Січ» в Кропивницькому та для старшої вікової групи – «Буковинська Січ» в Чернівецькій області успішно виконали поставлені перед собою завдання.

Особливо треба відзначити виконання змістової частини програм кожного заходу, яка була приурочена історії українського народу в окремому регіоні. Патріотичні заходи, як «Джура», створили сприятливі умови, щоби українська молодь дивилась на українську історію власними очима патріота-українця.

Наступний рік є ще більш напруженим і відповідальним в частині відновлення історичної пам’яті українського народу. Адже у 2022 році виповнюється 80 років від створення Української Повстанської Армії.

Гра «Джура», як комплексна виховна система українців, не має перейматись тільки періодом Козаччини. Тактика дій Української Повстанської Армії, назви її структурних підрозділів: курені, сотні, рої, а також військові звання, за якими згідно указу Головної команди УПА від 7 серпня 1943 року всі члени УПА стали іменуватися козаками і ділитися на три групи: козаки-стрільці, підстаршини і старшини, стверджують спадковість традиції українського війська.

Для кращого вивчення історії національно-визвольного руху ХХ століття, усвідомлення ролі УПА в житті українського народу організатори гри «Джура» у 2022 році планують провести її всеукраїнські етапи на заході України: для старшої вікової групи джур на Прикарпатті в Івано-Франківській області, для середньої вікової групи – на Волині, для молодшої – в Закарпатті. Впевнені, що належне сприяння буде надано місцевими органами влади на теренах, де діяли повстанці. Так само сподіваємося на допомогу української діаспори, яка має стати потужною підтримкою українських волонтерів у сфері національно-патріотичного виховання української молоді. Переконані, що спільними зусиллями вдасться реалізувати цікаву програму вишколу джур всіх вікових категорій.

Особливо важливим виховним засобом буде створення джурами похідних груп: куренів, сотень, чот і роїв, що мандруватимуть під час всеукраїнських етапів за маршрутами, на яких матимуть можливість пізнати історію бойових дій повстанських підрозділів, відвідати місцеві музеї, взяти участь у вшануванні важливих подій і визначних діячів повстанського руху та побачити збережені або відновлені криївки повстанців, вивчити повстанські пісні, звичаї, познайомитись з мешканцями повстанського краю, налагодити зв’язки зі своїми однолітками і при потребі спільно упорядкувати місця поховання полеглих Героїв тощо.

З нагоди 80-ліття створення УПА можна вкотре проголосити Рік УПА, але впевнені, що найкращим чином в пам’ять борців за волю України стане спільна українська справа плекання молодого покоління.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн