Понеділок, 13 серпня 2018 12:29

Заява щодо необхідності припинення мовлення телеканалу «Інтер»

Заява щодо необхідності припинення мовлення телеканалу «Інтер»

Телеканал «Інтер», що веде мовлення в Україні, є загрозою національній безпеці держави. Телеканал системно здійснює підривну пропагандистську діяльність, є виразником інтересів Російської Федерації та ретранслює ідеологеми Кремля в Україні.

Громадські активісти неодноразово заявляли про необхідність закриття «Телеканалу «Інтер», зважаючи на ряд причин:

  1. «Інтер» – телеканал, яким донедавна володів «Первый канал России». Це інструмент інформаційної окупації України в руках кремлівських пропагандистів.
  2. Каналом де-факто володіють олігархи Сергій Льовочкін та Дмитро Фірташ. Нагадаємо, що Льовочкін – екс-голова адміністрації Януковича, нині – депутат фракції «Опозиційного блоку». Фірташ – славнозвісний олігарх, що збагатився завдяки газовим схемам з «Газпромом». Він працював під керівництвом відомого російського «крадія в законі» Севи Могілевича.
  3. Працівники телеканалу – пропагандисти «русского міра» в Україні. Громадянин Росії Ігор Шувалов формував редакційну політику телеканалу, громадянка Росії Марія Столярова займала посаду шеф-редактора інформаційних програм каналу. Завдяки громадському тиску та дії активістів «Вільних Людей», їх було видворено з України, але вони розраховують на реванш: уже 30 липня 2018 року відбудеться чергове засідання суду щодо зняття заборони Шувалову на в’їзд в Україну. Крім того, їхні колеги і далі займають свої посади на «Інтері».
  4. Саме «Інтер» завжди транслює заборонених в Україні артистів російської естради, які публічно підтримали анексію Криму та агресію проти України. «Інтер» наклав цензуру на гасло «Слава Україні»: під час запису концерту до Дня Незалежності, співак Олександр Пономарьов привітав глядачів, вигукнувши «Слава Україні!», що було вирізано з телевізійної версії концерту.
  5. За угодою між телеканалом «Інтер» і компанією «Національні інформаційні системи» («НІС»), програми «Новини», «Подробиці» та «Подробиці тижня» повністю продукуються «НІС». Компанія «Національні інформаційні системи» самостійно, без участі «Інтера», планує і затверджує теми, зміст цих програм, а також їх візуальне оформлення. Це суперечить чинному законодавству, адже згідно з ч.ч. 5, 6 ст. 43 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», «Ліцензіат не має права передавати канал мовлення в суборенду іншим організаціям».
  6. У той час, коли світова спільнота закликала бойкотувати Чемпіонат світу з футболу 2018 р., що пройшов в Російській Федерації, «Inter Media Group» став єдиним медіахолдингом в інформаційному просторі України, що показував чемпіонат і транслював виступ Володимира Путіна, який несе персональну відповідальність за війну проти України.

Телеканал «Інтер» в Україні є ще більш агресивною зброєю як телеканал «RussiaToday», що систематично здійснює інформаційну атаку Російської Федерації проти України в інформаційному просторі.

З 2016 року активісти мережі «Вільні Люди» розпочали кампанію проти діяльності телеканалу «Інтер», головною метою якої є позбавлення «Інтера» ліцензії на мовлення. За цей час було надіслано десятки звернень від громадськості та народних депутатів до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та інших органів влади, а також проведено численні пікети, акції, кампанії з єдиною вимогою – закрити «Інтер».

Однією з ключових інстанцій, що може вплинути на рішення, є Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України. Ігноруючи десятки скарг щодо порушень «Інтером» чинних норм (яскравим прикладом є трансляція концерту «Победа. Одна для всех» 9 травня 2018 року, що містила чіткі антиукраїнські меседжі), члени Нацради продовжили ліцензію Інтеру ще на 7 років.

У той час, коли Росія незаконно анексувала територію Криму та окупувала частини Донецької та Луганської областей, утримує понад 70 українських бранців, в Україні на законодавчому рівні визнана державою-агресором, її рупор – «Інтер» продовжує пропаганду на користь ворога.

Легальні засоби боротьби (звернення до органів державної влади, громадський тиск через пікети і вуличні акції, просвітницька робота) вичерпують свій потенціал, а останнє ключове засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України довело: держава потребує нового законодавства в інформаційній сфері, що має створити ефективну модель захисту українського інформаційного простору та нового підходу до формування та діяльності відповідних регуляторних органів.

Інформаційна загроза з Росії, має глобальний світовий характер. Західні держави, які є об’єктами російських інформаційних ударів, здійснюють заходи щодо протидії та захисту від інформаційних атак «Russia Today» навіть не дивлячись на той факт, що норми закону в деяких випадках прямо не порушуються, адже гібридні удари вимагають так само гібридних відповідей.

Ми продовжуємо кампанію «Інтер на цвинтар» та докладемо усіх зусиль, щоб рупор Кремля припинив мовлення.

Ми вимагаємо:

  1. Від української влади: прийняти рішення та знайти юридичний механізм щодо ліквідації «Телеканалу «Інтер» та припинення його мовлення.
  2. Від міжнародних інституцій та організацій: визнати, що телеканал «Інтер» – це не медіа-ресурс, а інструмент пропаганди РФ. І боротись з ним треба так само, як зі світовим аналогом «Russia Today».

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн