Понеділок, 23 вересня 2019 17:37

Ерзянський Інязор просить ПАРЄ дати оцінку національній політиці Москви

Свободный Идель-Урал / Free Idel-Ural
Ерзянський Інязор просить ПАРЄ дати оцінку національній політиці Москви

Автохтонні народи Російської Федерації, а серед них і ерзянський народ, продовжують осмислювати вчинок удмуртського вченого Альберта Разіна – самоспалення як форму спротиву політиці асиміляції. На жаль, змушені констатувати, що ця страшна трагедія не викликала жодних рефлексій російської влади. Більше того – федеральні ЗМІ повністю проігнорували цей політичний протест, а місцеві видання, близькі до влади, уникають у своїх матеріалах згадок про мотиви самоспалення. Вже на другий день після трагедії місцева влада розпорядилась прибрати з місця самоспалення портрети Альберта Разіна та квіти, які приносять люди. Тобто цензури зазнає не лише позиція удмуртського вченого, але й пам’ять про нього!

«Безумовно, наш соратник спалив себе не заради слів співчуття чи привернення уваги до своєї персони. Він прагнув перегляду національної політики РФ, про що спокійно і виважено пояснив у своєму інтерв’ю в день самоспалення. Однак ніякого перегляду російської шовіністичної політики щодо національних республік і корінних народів не відбувається.

Москва намагається забалакати проблему, чиновники весь час повторюють «не треба драматизувати», «не треба політизувати». Уявляєте, влада розвиває російську культуру в гімназіях, університетах, в академії наук, в кінематографі і на телебаченні, в культурних центрах по всьому світу, а нам пропонують «гуртки для вивчення мови»! Ще й просять не обурюватись, щоб не псувати імідж російського керівництва», – пояснює Сиресь Боляєнь.

З огляду на ситуацію, що склалася, Інязор ерзянського народу вирішив звернутися до члена Парламентської асамблеї Ради Європи від Естонії Ееріка-Нійлєса Кросса з проханням ініціювати ряд міжнародних процедур щодо Російської Федерації.

У своєму зверненні Сиресь Боляєнь просить доручити Комісії з юридичних питань та прав людини ПАРЄ вивчити обставини, за яких Альберт Разін був змушений вдатися до такої страшної форми протесту:

  1. Чи створені в Російській Федерації, зокрема в Удмуртській Республіці, достатні умови для реалізації законного права на здобуття освіти мовами автохтонних народів?
  2. Чи належним чином удмуртська мова представлена в сфері державного управління та публічному просторі в Удмуртській Республіці?
  3. Чи задовольняються культурні потреби удмуртського народу так само, як культурні потреби росіян?
  4. Чи існує діалог між російською владою та представниками автохтонних народів, чи має місце лише імітація такого діалогу?

За результатами проведеного моніторингу ерзянський Інязор просить ПАРЄ дати оцінку національній політиці Російської Федерації, дотриманню прав людини, зокрема і прав автохтонних фіно-угорських народів на здобуття освіти рідними мовами.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн