Середа, 21 квітня 2021 07:39

Звернення представників громадянського суспільства Донецької та Луганської областей

Звернення представників громадянського суспільства Донецької та Луганської областей

У світлі накопичення військ Російської Федерації вздовж кордонів України та загострення воєнного конфлікту Росії і України на Донбасі, ми вбачаємо кілька загрозливих тенденцій, які можуть призвести до серйозної внутрішньої дестабілізації в Україні та перетворення міждержавного конфлікту на Сході у громадянський конфлікт. 

Мова йде про можливі намагання Німеччини та Франції схилити керівництво України до замирення з Кремлем шляхом підписання та спроби реалізації принизливих для України та таких, що суперечать її законодавству і Конституції, «Ключових кластерів щодо реалізації Мінських домовленостей».

Ми переконані, що така спроба веде не до миру, а до політичної та військової капітуляції Києва, звільнення Москви від відповідальності за агресію проти України і створення реальної, а не міфічної, як дотепер, загрози громадянської війни в Україні.

Протягом всіх семи років агресії і фактичної окупації Росією частини території України Москва, попри ясно і неодноразово висловлену всіма демократичними країнами та міжнародними організаціями позицію підтримки України, старанно і вперто намагається представити війну проти України, як начебто внутрішньоукраїнський конфлікт. Останнім часом одним з майданчиків системного прояву таких намагань стають засідання Мінської Тристоронньої контактної групи. Ось вже кілька місяців ми бачимо намагання російської сторони та посередників від ОБСЄ виключити з процесу обговорення майбутнього Донеччини та Луганщини представників вимушених переселенців з цих регіонів та перетворити Тристоронню контактну групу в, де-факто, п’ятисторонню.

Тобто, в порушення тристороннього формату та документів Мінських домовленостей, представники ОБСЄ та Росії фактично надають фізичним особам з окупованих Росією територій ОРДЛО статус окремих делегацій, намагаючись підмінити в дипломатичному процесі сторін конфлікту, що робить продуктивний діалог неможливим апріорі. Завдяки цим маніпуляціям створюється вигляд можливості прямого діалогу між законною українською владою та окупаційними адміністраціями Росії в Донецьку і Луганську. Таким чином Москва намагається не лише підірвати основи громадської стабільності в України, а й надати докази міжнародній спільноті, що в Україні, начебто, відбувається громадянський конфлікт.

Виступаючи категорично проти будь яких спроб легалізації окупаційних адміністрацій, відкидаючи можливість надання їм монополії на представництво мешканців Донеччини та Луганщини в дипломатичному процесі, наголошуємо на необхідності Тристороннього формату в роботі ТКГ. Ми заявляємо про неприпустимість диктату іноземними державами, яке законодавство має приймати чи скасовувати Україна, якою має бути її Конституція, і яким чином вона має звільняти свою суверенну територію в міжнародно визнаних кордонах.

Мешканці Донеччини та Луганщини ніколи не виступали за автономію, а тим паче федералізацію України, це є виключно вимогою російських окупантів та їхніх поплічників.

Ми попереджаємо політичне керівництво України, а також представників Франції та Німеччини, що жодні домовленості, які будуть засновані на принципах загравання з російським агресором, надання суб’єктності окупаційним адміністраціям, довільного трактування пріоритету безпеки понад будь-якими питаннями політичного характеру, будуть засуджені громадянським суспільством та викличуть дієвий спротив, як наш, так і всіх патріотів України.

Ми наголошуємо на неприпустимості збереження на Донбасі в будь-якій формі незаконних збройних формувань, які вбивали, позбавляли волі та катували патріотів України. Будь-які спроби зробити це викличуть нашу жорстку і дієву реакцію.

Можливі наслідки за дестабілізацію ситуації в Україні та стимулювання російського агресора до подальших дій, спрямованих на руйнацію української державності, ми покладаємо персонально на Президента України Володимира Зеленського, Канцлера Німеччини Ангелу Меркель, Президента Республіки Франція Еммануеля Макрона.

 

Федорчук Станіслав, голова правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини»

Реуцький Костянтин, громадський активіст

Єлець Володимир, Голова ГО «Твоє нове місто» (м. Торецьк Донецької області)

Папіна Олександра, організаторка літературно-мистецького фестивалю «Кальміюс», журналістка «Суспільне Донбас»

Черногор Станіслав, Голова ГО «Фонд розвитку громади» (м. Краматорськ)

Потапчук Максим, Голова ГО «Культурно-освітня фундація Лібері Лібераті» (Донецька область)

Батозький Костянтин, директор ГО «Розвиток Приазов’я» (м. Маріуполь)

Овчаренко Віталій, голова ГО «Рух Переселенців України»

Грудкін Андрій, громадський активіст, Коаліція «На лінії зіткнення»

Ардатьєв Іван, «Сватове 24/7» (м. Сватове)

Потоцький Єгор, «Моя Новопсковщина» (м. Новопсков)

Звонок Дмитро, громадський активіст (м. Сватове)

Шаповалов Євген, ГО «Товариство Олекси Тихого» (м. Дружківка)

Березін Володимир, голова правління ГО «БАХМАТ» (м. Костянтинівка/Бахмут)

Курський Олег, голова відокремленого підрозділу ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини» (м. Львів)

Бородін Максим, громадський активіст (м. Маріуполь)

Українська Народна Рада Донеччини та Луганщини

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн