Понеділок, 03 жовтня 2016 10:48

Соловецька печаль України

Голова «Соловецького Братства» Георгій Лук’янчук
Соловецька печаль України

Міжнародне об’єднання «Соловецьке братство» спільно з Київським товариством політв’язнів і жертв репресій у Національній історичній бібліотеці України 28 вересня презентувало щойно виданий збірник статей учасників Соловецької прощі «Соловецька печаль України». В книзі подано спогади, роздуми, інтерв’ю учасників Соловецької прощі 1911-1913 рр., а також попередніх років, починаючи з 1997 року, коли було встановлено місце розстрілу Соловецького етапу в урочищі Сандармох (Карелія).

Захід розпочав змістовною історичною розвідкою трагічних подій в період Великого терору 1937-1938 років в СРСР в цілому та в Україні зокрема заступник Директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Тилищак.

Своїми думками поділилися з присутніми настоятель Покровської Церкви на Подолі Володимир Черпак, поет Іван Драч, упорядник і автор збірника, оглядач «Голосу України» Світлана Чорна, автори статей: Євген Букет, Олена Халімон, Тетяна Чарковська, політв’язень Михайло Михалко та члени «Соловецького Братства» навколосвітній мандрівник Валерій Петущак, Наталя Осьмак, Зоя Голота та Микола Оцун.

Мистецькою окрасою заходу стали виступи активних учасників Соловецьких прощ кобзаря Тараса Компаніченка та бандуриста Віталія Мороза, котрі виконали ряд історично-патріотичних пісень.

Про трагічну історію перебування України в Російській імперії, та особливо в її радянській період, розповів дослідник історії Московії науковець Роман Матузко. Роман Матузко та інші промовці звернули увагу присутніх на вічну ненависть московської, а пізніше російської та радянської імперій до вільнолюбного з європейськими культурними традиціями українського народу. Ця ненависть до вільного світу і вільної людини, на котрій зросла ця азійська за своєю суттю світоглядно тоталітарна система на безкрайніх просторах московської імперії принесла мільйони смертей для всіх поневолених нею народів. Несе і до сьогоднішніх днів.

Показати справжню історію генетично ординської Московщини та її злочинну роль в долі української нації і покликаний щойно презентований збірник «Соловецька печаль України» як і видані в попередні роки ґрунтовні праці активного учасника Соловецьких прощ і члена «Соловецького братства» історика Сергія Шевченка – дослідника радянських архівів періоду Великого терору в СССР у 1937-1938 рр.: «Українські Соловки», «Архіпелаг особливого призначення», «Розвіяні міфи» та «Соловецький реквієм»… За словами правозахисника-дисидента Василя Овсієнка, всі ми дуже сподіваємося, що зовсім скоро настане той час, коли ми зможемо вільно їздити у Сандармох і на Соловки – в незалежну від Москви Карелію.

«Соловецьке Братство» складає щиру подяку керівництву Національної історичної бібліотеки України і її співробітникам Аллі Новицькій та Світлані Лещенко за надану можливість та сприяння у проведенні презентації видання.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн