Середа, 24 лютого 2021 13:41

Нове про Бандеру

Віктор Рог
Нове про Бандеру

Про Степана Бандеру написано чимало. Петро Мірчук, Данило Чайковський, Петро Дужий, Галина Гордасевич, Микола Посівнич та чимало інших дослідників в своїх книгах і статтях висвітлювали його життєвий шлях, його революційну боротьбу та його національні ідеали. Зрештою, є й збірка текстів самого Бандери «Перспективи української революції», нещодавно перевидана в Києві. Здавалося б, що ще нового і цікавого можна запропонувати читачам…

Книга «Пластовий характер Степана Бандери» Юрія Юзича для мене особисто значною мірою стала приємним і несподіваним відкриттям. Сам активний пластун, автор підійшов до висвітлення постаті Провідника ОУН з цікавого ракурсу. «У своїй роботі автор ставить собі за мету на підставі спогадів сучасників та архівних документів висвітлити характер Степана Бандери, Сформований на основі практикування у щоденному житті міжнародних скаутських принципів», – зазначається автором в передмові. І можемо сміливо ствердити, що цієї мети досліднику вдалося досягнути.

Властиво ця книга наголошує на виробленні рис характеру Степана Бандери, фокусує увагу читача насамперед на Бандері, не як політику, а як людині. Адже влучно свого часу зазначав соратник і побратим Бандери Григорій Мельник: «З літератури та деяких даних з історії життя Степана Бандери знаємо, що це була сувора, залізної волі й дисципліни людина Натомість мало знаємо його зі сторони його товариського й особистого життя та співжиття з людьми, з якими він дружив поза працею, для якої він себе цілковито посвятив». Лакуну, вказану Мельником, значною мірою заповнює дослідження Юрія Юзича.

Книга написана фаховим істориком, дуже легко читається, аргументована документальними посиланнями, багата джерельною базою, добре ілюстрована і ошатно видана видавництвом «Лілея-НВ». Наполегливо рекомендуємо.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн