Неділя, 08 травня 2022 13:00

Базова книга з історії ОУН

ІНСН

В обласному центрі Прикарпаття відбулася презентація книги «Український націоналізм. Том 1. Історія» Степана Ленкавського (видавництво «Лілея-НВ»). Оновлене видання представив його упорядник і редактор, голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук Олександр Сич.

До першого тому творів Ленкавського ввійшли його праці з історії українського націоналізму. Вони мають різне первісне призначення – деякі цілеспрямовано містять її виклад, інші були написані в процесі поточної діяльності ОУН і сьогодні є джерелом для вивчення її історії. Багато із запропонованих матеріалів мають характер внутрішньої аналітики. Вони виявлені в закордонних архівах ОУН і друкуються вперше.

«Так вийшло, що з часу першого видання я віднайшов декілька нових праць. Багато з них ніде не публікувалися, або публікувалися під псевдонімами. Коли я почав ці праці селекціонувати, то вийшло 4 томи: історія українського націоналізму, ідеологія українського націоналізму, совєтознавство, і четвертий – міжнародна політика (про взаємини української церкви з Ватиканом). Окремо буде ще один том – розширена біографія Степана Ленкавського», – анонсував історик.

Книга Ленкавського видана за підтримки громадської організації «Інститут Наукових Студій Націоналізму». Його керівник Ігор Дебенко відзначив, що Степан Ленкавський був родом з Угорників, тому для прикарпатців він дуже близький.

«Він є одним зі співзасновників ОУН, очолював після Степана Бандери ОУН. Саме він написав Декалог ОУН. Ми бачимо, наскільки націоналізм сьогодні є популярний. А Ленкавський є ідеологом українського націоналізму», – розповів Ігор Дебенко.

Про актуальність книги і доречність її презентації сьогодні наголосив головний редактор офіціозу ОУН «Шлях перемоги» Віктор Рог.

«Ця базова книга актуальна не незважаючи на війну, а власне зважаючи на неї. Тому, що це не просто куля, це крилата ракета в нашій боротьбі. Тому, що сьогодні націоналізм є на вістрі нашого меча, на вістрі нашої оборони і на вістрі нашого творення. Бо ми обороняємося не для того, щоб когось знищити, а щоби мати можливість вільно творити. Як писав Степан Ленкавський, мета націоналізму – становлення української нації, її розвиток і захист», – підкреслив Віктор Рог.

Зростання актуальності ідей Ленкавського в сучасних умовах відзначив і вихованець пластового куреня імені Степана Ленкавського Тарас Зень.

«Коли ми вибирали гасло куреня, вагалися між першим і останнім пунктами Декалогу Ленкавського. Частина пластунів пропонували обрати першу заповідь: «Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї», інші – останню: «Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства й простору Української Держави». Тоді обрали таки першу заповідь, бо вважали її актуальнішою. Однак пройшло трохи більше 20-ти років і бачимо, що саме остання заповідь – найбільш актуальна», – розповів Тарас Зень.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн