Понеділок, 20 вересня 2021 18:17

Бюджет 2022: слідкуймо за рученятами

Віктор Бобиренко
Бюджет 2022: слідкуймо за рученятами

Уряд, як і передбачено Бюджетним кодексом, вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2022 рік.

Усі гілки влади, контрольовані Зеленським, за свистком з Офісу президента почали райдужну інформаційну кампанію. Червоною лінією: все класно, по усіх позиціях іде підвищення.

Дуже нагадує пропаганду часів СССР про збільшення надоїв, «закрома» та «з кожним днем все радісніше жить».

Власне, бюджет тільки поданий. Верховна Рада має прийняти його у першому читанні до 20 жовтня. А в цілому – до 1 грудня. І вже зараз ясно, що депутати туди домалюють багато «хотюнчиків». Зараз набіжать лобісти від олігархів і понесеться. Заодно треба очікувати і змін до Податкового кодексу.

Так що до 1 грудня ми матимемо інший бюджет.

Щоб я відзначив з позитивного:

  • Зменшили дефіцит бюджету. І це добре, але не точно. Бо потім можуть і збільшити. Бо Велике будівництво саме собою відкатами не обломиться. Загалом же, у проекті бюджету визначаються доходи на наступний рік у розмірі 1 трлн 267 млрд грн.. А видатки – у розмірі 1 трлн 441 млрд грн. Тож маємо значний дефіцит, який становить 188 млрд грн або 13% видатків Держбюджету чи 3,5% ВВП. Це багато. Проте менше, аніж у 2021 році.
  • За що б похвалив: на охорону здоров’я заплановано 191 мільярд, у тому числі на програму медичних гарантій понад 157 мільярдів. Може це дозволить щось зробити з вторинкою і закінчити медичну реформу. І потім визнати заслугу Уляни Супрун. Але ні. Вони прикрутять ордени собі.
  • На цьому позитиви закінчуються. І настає черга неприємних бюджетних рядків.

  • Шмигаль, з подачі Офісу президента чомусь поставив інфляцію на рівні 6%. І від цієї цифри і складають бюджетні показники. Як так можна, при таких цінах на газ у Європі? Та інфляція буде на рівні 8-10%. Так що намалювали середньо-стельове.
  • Мінімальна зарплата буде піднята з 6,5 тисяч гривень аж до 6,7 тисяч (фактично на 200 гривень) і то лише з жовтня 2022 року. А значить, суттєвого збільшення Податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) очікувати не доводиться. А це основний податок для місцевих бюджетів.
  • Зверніть увагу: найбільше грошей піде на обслуговування державного боргу. Хоча Зе!владі у 2022 році повезло – виплати по борговим зобов’язанням будуть значно меншими, аніж у 2021 році. Однак, 320 мільярдів – це велика сума.
  • На другому місці – пенсійний фонд, який сам собі назбирати грошей не в силі і ми усі скидаємося їм аж на 200 з лишнім мільярдів, або десь кожна сьома гривня у бюджеті.
  • Соціальні виплати складають понад 117 мільярдів гривень. З них більше половини – це виплати по субсидіям. Тут теж цифра не буде точною. Адже ціна на газ, передбачена до травня 2022 року у розмірі 7, 96 грн./куб – вже восени наступного року буде значно більшою. І в бюджеті розрахунків на неї немає.
  • На Міноборони виділять 131 мільярд. З них на забезпечення Збройних сил – 97,4 мільярди. А наступнику Авакова – Денису Монастирському, очільнику МВС – вирішили насипати аж 98 мільярдів. Це з прикордонниками, звичайно і МНСівцями. Але фігурально лякає, коли на МВС іде скільки ж грошей, скільки і на Армію. Таке було при Януковичі. От де б пошкребтися і порізати бюджет.
  • До речі, на Міносвіти відсипали менше 58 мільярдів. От вам і здогадка: коли на освіту витрачають менше – доводиться більше витрачати на мєнтів.
  • І вишенька на торті. І у прокурорських і у суддів все добре. Ну і пан президент на своє утримання додав. Радійте.
  • А тепер, що у прикупі. Обов’язково збільшать корупційний рядок на «реалізацію програм соціально-економічного розвитку».

    Це надзвичайно корупційний інструмент мотивації депутатів.

    Діє він так: Верховна Рада в бюджеті закладає кошти нібито на виконання регіональних програм соц.-економ розвитку і доручає Уряду здійснити розподіл.

    Далі Уряд розподіляє ці гроші по округах лояльних мажоритарників. Все просто: депутат від Слуг, груп «Довіра» чи «За майбутнє» робить так звані «титула». Тобто розписує 20-30 мільйонів коштів, передбачених на його округ – на якесь своє, місцеве «велике будівництво». Десь дитячу площадку поставить, десь стадіон підшаманить. І буде по всіх місцевих каналах розказувати, який він молодець. І вдячні люди йому цілуватимуть руки: «аякже, молодець, добився».

    Це явна політична корупція. Але можлива ще й відкатна складова. Адже замовників робіт та підрядників також визначає депутат.

    «Свої» люди виграють тендери. І ми можемо лише здогадуватись, скільки віддають за підряд своєму благодійнику. Але добрі люди кажуть, що це від 10 до 30 відсотків від суми замовлення.

    Цього року на цю програму було нарізано 6 мільярдів гривень, а буде ще більше. Бо вибори вже у 2023-му (якщо не раніше) і мажоритарники без цієї подачки бюджет не проголосують.

    І на додачу: усі ворони в урядовому кварталі каркають про те, що ще ЦЬОГО року змінами до бюджету на 2021 рік додадуть 2,5 мільярди гривень на соц.-економ. Плюс ще 1,5 мільярди – на інфраструктурну субвенцію.

    Це щоб купувати і будувати. Отримувати відкати. А «піпл» (так у Кварталі називають жителів України) ще за це і руки цілував.

    Ну і під шумок – додати в бюджет + 15 мільярдів на Велике будівництво. Красота. Так і розійдуться халявні від МВФ $2,7млрд.

    Ах, так. Гроші мажоритарникам скинути обіцяють не просто так. А щоб Дмитра Разумкова злили.

    Бо «умнічає» багато. І на підтанцьовках не так прогинається, як Володимиру Олександровичу подобається...

    Бюджет – складна штука. І що стоїть за простими цифрами – не завжди ясно.

    Loading...

    Інтерв'ю

    Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

    Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

    Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

    17-02-2024 Інтерв'ю

    Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

    Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

    Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

    28-01-2024 Інтерв'ю

    Українська Перемога і розвал московії

    Українська Перемога і розвал московії

    Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

    17-01-2024 Інтерв'ю

    Веб-дизайн