Середа, 04 січня 2023 10:15

За незалежність Ерзянь Мастор

Аскольд Лозинський
За незалежність Ерзянь Мастор

Ерзянський національний конгрес зібрався у вигнанні в естонському місті Отепаа 30 вересня. Делегати після обговорень прийняли важливі резолюції щодо нових цілей і завдань національного руху, серед яких боротьба за незалежність Ерзі та відокремлення ерзянської території від Російської Федерації.

Ерзянський національний рух тричі офіційно засуджував агресію проти України: один раз у 2014 році та двічі у 2022-му. Підпал військкомату в Рузаєвці (Республіка Мордовія), а також розповсюдження антивійськових листівки в Саранську в липні 2022 року, пов’язані з ерзянським підпіллям. В Україні проти окупантів воюють ерзянські добровольці, є підтверджені дані про втрати серед ерзян.

Російська влада через залякування та переслідування активістів намагалася взяти під контроль ключові органи Ерзя, а зазнавши невдачі, створила паралельні представницькі органи, очолювані бюджетниками, тобто залежними від влади людьми.

«Саме посилення репресій на рідних землях, створення Москвою фейкових структур самоорганізації нашого народу, а також нові військово-політичні виклики в Російській Федерації спонукали нас до негайного скликання Конгресу на еміграції. Ми підготували його в рекордні терміни – менше трьох місяців. Дискусій щодо місця проведення Конгресу не було. Естонія – це світанок фінно-угорського світу, наша заступниця і наша надія. Естонський народ – наш рідний народ, ми вийшли з однієї історичної та культурної колиски. Тому, як Туреччина для азербайджанців не чужа держава, так і Естонія для нас не далека країна», – пояснив голова оргкомітету зі скликання з’їзду.

Все місто було вкрите прапорами Естонії та Ерзя. Відкриття конгресу ознаменувалося церемонією підняття прапора Естонії та національного прапора Ерзя, за використання якого цього року карателі почали переслідувати ерзян на їхній батьківщині – в Республіці Мордовія.

Засідання розпочалося з хвилини мовчання, вшанування пам’яті ерзянського воїна – військовослужбовця ЗСУ Олексія Вещевайлова, який планував їхати на з’їзд делегатом, але загинув 26 вересня у битві з росіянами на Бахмутському напрямку в Донецькій області. Решта ерзянських воїнів, які воюють на боці України, мали представляти ерзянське військове братство. Один з них таки встиг отримати 4-денну відпустку і дістатися до Естонії.

«Важливість цієї події для нашої країни важко переоцінити. Фактично наш народ опинився за залізною завісою. Більше третини делегатів не змогли потрапити на з’їзд. Російська влада тиснула на тих ерзян, які залишилися в РФ і були залучені до підготовки та проведення з’їзду в дистанційному режимі. Були люди, які не змогли перетнути всі кордони і не потрапили до Естонії. Але, незважаючи на всі перепони, ми змогли скликати з’їзд і залучити до нього не лише старших, а й молодь», – розповів боєць ЗСУ, молодий ерзянин-ветеран Олександр Бутяйкин.

З’їзд визначив сучасні Республіку Мордовія, Пензенську, Ульяновську, Нижегородську, Рязанську і Самарську області нелегітимними територіально-адміністративними утвореннями, а «органи влади» цих утворень – органами без представницької дієздатності.

Після бурхливих дискусій делегати заявили, що подальше перебування в РФ територій компактного проживання ерзян означає остаточне зникнення їх як народу: «Жоден аспект політики Російської Федерації або Республіки Мордовія не спрямовані на збереження ерзянського народу, його національної ідентичності, культури, мови, релігії. Крім того, політика Кремля щодо ерзян, як і інших фінно-угорських народів, спрямована на якнайшвидше розчинення в російському етносі. Російська Федерація проводить політику прихованого етноциду щодо ерзян».

Ерзяни не лише звинуватили російську владу в етноциді, а й прямо заявили про своє бажання створити окрему державу, детально окресливши її кордони, політичну форму та державний устрій. Реалізація громадянами Ерзянь Мастор права на збереження і розвиток своїх національної ідентичності, мови та культури будуть закріплені в Конституції. Затверджено державний герб і гімн.

І це лише початок…

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн